Stari starši so močna sidra družine

Objavljeno: 22. 07. 2022

|

Kategorije: Družina

<strong>Stari starši</strong> so močna <em>sidra</em> družine

Skozi zgodovino so stari starši igrali pomembno vlogo v družinskem življenju. Stari starši predstavljajo velik odstotek prebivalstva na Hrvaškem, vnuke pa imajo že po 50. letu. Sestavljajo tudi velik del župljanov, ki vsako nedeljo zvesto polnijo cerkvene klopi in so dragocen del župnijske skupnosti in družbenega življenja. V mnogih pogledih so v naših družinah in župnijah neopevani junaki. Zelo zlahka jih jemljemo za samoumevne, a njihov prispevek k družinskemu življenju in župnijskemu občestvu je neprecenljiv. So kot pridne čebelice, kjerkoli jih najdete, pa tudi »dostavljalci in vozniki« v marsikateri družini. Stari starši so trden temelj naših družin in cerkvenih skupnosti.

Veliko starih staršev dejansko vzgaja svoje vnuke

Med mlajšimi generacijami najdemo novo generacijo starih staršev, ki so zelo moderni. Danes si prizadevajo skrbeti za svoje zdravje, biti dlje zaposleni in se izobraževati vse življenje, česar v preteklosti ni bilo. Prevzamejo celoten spekter obveznosti, ki so namenjene starim staršem. Veliko jih priskoči na pomoč družinam z več otroki. Veliko starih staršev dejansko vzgaja svoje vnuke. Mnogi od njih se morajo zelo potruditi, da ohranijo stike z vnuki, ki živijo daleč stran. Drugi se skušajo soočiti z ločitvijo ali ločitvijo staršev svojih vnukov, kar spet poruši dinamiko odnosov in komunikacije v družini. Nekateri se soočajo s procesom vključevanja posvojenih otrok v družino. Družinske razmere so raznolike in tudi biti stari starš ni enostavno.

Stari starši so močna sidra družine

Starim staršem je zaupana privilegirana vloga v življenju njihovih vnukov. Imajo edinstveno karizmo in so posebej poklicani, da so voditelji in spremljevalci najmlajših članov družine. Odnos, ki ga stari starši ustvarijo s svojimi vnuki, močno vpliva na obe generaciji. Stari starši zagotavljajo brezpogojno ljubezen in stabilnost. So močna sidra družine, ne glede na to, ali živijo v isti skupnosti ali daleč stran od družine. Vez med vnukom in starim staršem je neprimerljiva z nobenim drugim odnosom.

Stari starši so močni vzorniki in učitelji mlajšim generacijam. V življenju so pridobili različne spretnosti, talente, zanimanja in izkušnje, ki so lahko zelo koristne njihovim vnukom. Postati stari starš je kot nova priložnost v življenju. Je priložnost za vse tisto, kar sta kot starša zamudila, ker nista imela časa, energije ali denarja. Ko svoje talente in darove delijo z vnuki, ustvarjajo dragocene spomine.

So živa vez med preteklostjo in sedanjostjo

Stari starši so svetilniki vere in nosilci moralnih in tradicionalnih vrednot. So močni duhovni učitelji, ki poučujejo in pričujejo s svojimi dejanji. Njihovo povabilo, podpora in spodbuda pomagajo njihovim vnukom voditi na njihovi poti vere. Stari starši so nežni, a učinkoviti evangelizatorji. Njihov življenjski zgled je močna gonilna sila za druge družinske člane. So zvesti priprošnjiki za molitev. V svojih molitvah na prvo mesto postavljajo potrebe in skrbi svojih otrok in vnukov.

Stari starši so kot družinski zgodovinarji. So živa vez med preteklostjo in sedanjostjo. Hranijo družinske zgodbe in so zadolženi za deljenje bogate družinske dediščine z najmlajšimi vejami družinskega debla. Otroci radi poslušajo zgodbe o sebi, pa tudi zgodbe o tistih, ki so živeli pred njimi. Raziskave kažejo, da imajo otroci, ki nekaj vedo o svoji družinski zgodovini, večjo samozavest.

Stari starši nosijo modrost starejše generacije in so »družinski starešine«. V svojem življenju sta si nabrala veliko znanja in razvila svojo življenjsko filozofijo.

V odnosu do vnukov imajo veliko priložnosti, da jim posredujejo moralne vrednote in življenjske modrosti, ki potencialno lahko postanejo vodilo in navdih ne le njihovim vnukom, temveč tudi prihodnjim generacijam.

Joahim in Ana – Jezusova stara starša

26. julija cerkev obhaja god sv. Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev. Lahko domnevamo, da sta bila, tako kot današnji stari starši, pogosto prisotna v vnukovem življenju in sta nanj močno vplivala. Ta dan je priložnost, da izkažemo spoštovanje starim staršem in slavimo, pričujemo in blagoslavljamo njihov prispevek v naših družinah in cerkvenih skupnostih.

 

Vir: zenavrsna.com

Gary in Kay Aitchison – Nadškofija Dubuque
Prevod: ID

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.