Petek, 2. september: Novo vino v nove mehove

Objavljeno: 06. 09. 2022

|

Petek, 2. september: Novo vino v nove mehove

V današnjem evangeljskem odlomku je opisano, kako so hoteli pismouki Jezusa spraviti v zadrego. Zato so ga vprašali, kako to, da se njegovi učenci ne postijo. Gospod je v odgovoru na njihovo vprašanje govoril o praznovanju in novosti in se s tem ni pustil ujeti v njihovo zanko. Novo vino v nove mehove. Novost evangelija. Kaj nam prinaša evangelij? Veselje in novost. Ti učitelji postave so bili ujeti v njihove zapovedi, v njihove predpise.

Ljudstvo je imelo postavo, ki mu jo je dal Mojzes in ogromno navad ter podrobnih predpisov, ki so jih predpisali učitelji postave. Postava jih je varovala, a kot jetnike. Vendar pa so pričakovali svobodo, tisto dokončno svobodo, ki jo bo Bog s svojim Sinom dal svojemu ljudstvu. Novost evangelija je torej odkupitev izpod postave.

Ko torej Jezus graja  te učitelje postave, jih ne graja zato, ker bi varovali ljudi s postavo, temveč ker so jih zasužnjili s številnimi podrobnimi predpisi, s številnimi majhnimi dejanji, ki so jih morali izpolniti, a brez svobode, ki jo je prinesel On z novo postavo, s postavo, ki jo je On potrdil s svojo krvjo. Ta novost evangelija je torej praznovanje, veselje in svoboda. In to je odkupitev, ki jo je vse ljudstvo pričakovalo, ko je bilo še s postavo varovano, a kot jetniki. To je to, kar nam hoče Jezus povedati z ‘novim vinom v novih mehovih’. Ne bojte se spremeniti stvari po postavi evangelija!

Novo vino v nove mehove. Cerkev od nas zato zahteva nekatere spremembe. Zahteva, da opustimo kratkotrajne strukture, ker nam ne pomagajo, ter vzamemo nove mehove, tiste evangeljske.

Evangelij je novost. Evangelij je praznovanje. Evangelij lahko v polnosti živimo le z veselim in prenovljenim srcem. Naj nam Gospod podeli milost, da bomo na omenjeni način izpolnjevali postavo. Izpolnjevali postavo, ki jo je Jezus dopolnil z zapovedjo ljubezni, z zapovedjo, ki izhajajo iz blagrov. Naj nam Gospod da milost, da ne ostanemo jetniki in tudi milost veselja ter svobode, ki nas vodita k novosti evangelija.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.