Četrtek, 22. september: Herod: ‘Janeza sem dal jaz obglaviti’

Objavljeno: 21. 09. 2022

|

Četrtek, 22. september: Herod: ‘Janeza sem dal jaz obglaviti’

V evangeliju, smo slišali, kako je bil oblastnik Herod v skrbeh o vsem, kar se je godilo v zvezi z Jezusom. Janeza je že dal obglaviti, pa kljub temu  ni bilo miru v deželi. Predvidela nove ukrepe in vemo kakšni so bili. To se je nič kolikokrat
ponovilo v zgodovini krščanstva.

Herod razmišlja ob govoricah o Jezusu, vendar ne pride do odgovora, kdo je. Sprašujem se, ali sem pripravljen v javnosti priznati Jezusa za Gospoda in Odrešenika ter bolj dejavno stopiti z njim v odnos. Resno in pogumno bom odpravljal ovire, ki me odvračajo od tega, da bi mu povsem sledil. Naj nam Gospod, pomaga dojeti, da je moč našega življenja. Naj nam Gospod, pomaga da mu v celoti popolnoma zaupamo.

Herodova moč je v primerjavi z Božjo smešna in neumna. Zato se Jezusa boji. Jezus mu predstavi svoje služenje nam On nas osvobaja notranjih demonov in zunanjega zla bolezni. Jezus vse to dela pri belem dnevu, ne ponoči kakor lisice. Deluje v sedanjosti zemeljskega življenja. Grožnje ga ne zaustavijo. V zlu sredi katerega se nahajamo on tke našo obleko odrešenja. Njegov tretji dan po smrti na križu je dosega cilja za vse nas.

Če hočem biti Jezusov učenec, moram hoditi po poti od poslušanja do gledanja. Za Heroda je ta pot pogubna. On namreč ubije Krstnika in utiša Božjo besedo. Besede ne sprejme v srce, zato posluša, pa ne doume, gleda, pa ne vidi. Posluša tako, da hoče Jezusa umoriti, ga zasmehuje in zasramuje. A prav s križa Bog po Kristusu vsakega Heroda (tudi mene) kliče), da ga prepoznam kot Ljubezen, ki se podarja, da bi tudi jaz molil s hudodelcem, ki se je pokesal in z ženami, ki so se tolkle po prsih – se spreobrnile. Križ je najvišji sad zla. Prav na njem Očetovo usmiljenje ponudi vsakomur izmed nas najvišje zdravilo odpuščanja in obuditev iz smrti.

Jezus zbuja tudi danes radovednost, pa tudi zmedenost. Mnogi bi ga želeli videti in odkriti njegovo skrivnost. Toda Jezus se umakne goli radovednosti, modi. Njega najdemo samo v ljubezni in z ljubeznijo, v popolni razpoložljivosti za človeško nedoumljive stvari: Bog, ki je človek.
Vprašajmo se, kaj nas privlači k Jezusu: ljubezen in predanost ali pa lahkotna in neobvezujoča radovednost, s katero ne bomo nikoli srečali Jezusa in tudi ne bomo vedeli kdo je Jezus!

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: www.freepik.com

Obj.: L. M.

Povej naprej.