Četrtek, 29. september: Nadangeli

Objavljeno: 28. 09. 2022

|

Četrtek, 29. september: Nadangeli

V svetem pismu najdemo na več mestih omenjene dogodke, ko se komu prikaže angel, ki nosi posebno sporočilo od Boga. Beseda angel v grščini pomeni poslanec, glasnik. Vendar izstopajo trije, ki jih imenujemo tudi nadangeli, saj so imeli izredno pomembno vlogo in so prinesli posebno sporočilo v zgodovini odrešenja.

Morda nam je še najbolj poznan nadangel Gabrijel, ki ga evangelist Luka kar dvakrat omenja z njegovim imenom: najprej, ko se prikaže Zahariju in napove, da bo njegova žena Elizabeta rodila sina, ki ga poznamo kot Janeza Krstnika in nekoliko pozneje, ko se angel prikaže Devici Mariji in ji napove rojstvo Odrešenika. Zato ga v litanijah tudi imenujemo naznanilec odrešenja, saj je oznanil rojstvo Janeza Krstnika, ki je nato pripravil ljudstvo za Jezusov prihod in pokazal nanj.

Gabrijel je tisti, ki prinaša veselo oznanilo, predvsem glede spočetja otrok, kot je bilo pri Elizabeti in Mariji. K njemu se zato pogosto priporočajo v stiski neplodnosti kakor tudi nosečnice.

Nadangela Mihaela najbolj poznamo iz knjige Razodetja, kjer je opisan kot voditelj, general nebeške vojske angelov, ki se bori proti hudiču, ki nastopa v podobi zmaja. Zato je Mihael upodobljen kot oborožen vojak, ki se bori zoper hudiča. Prav tako je večkrat upodobljen s tehtnico, kar se navezuje na preroka Daniela, ki v videnju vidi nadangela Mihaela, ki tehta duše, od katerih nekatere pridejo v večno slavo, druge pa v pogubljenje. Še najmanj znana je omemba iz Judovega pisma, kjer je Mihael omenjen kot tisti, ki se je s hudičem prerekal za Mojzesovo truplo, a si ni upal po nemarnem izgovoriti Božjega imena, kar je značilno za hudiča.

Mihael je predstavljen kot bojevnik, zato se k njemu zatekamo predvsem kot k priprošnjiku v skušnjavah in stiskah. Pred drugim vatikanskim koncilom je bil tudi večkrat omenjen v bogoslužju kor rešitelj vernikov in Cerkve pred hudim.

Rafaela zelo dobro poznamo iz starozavezne Tobitove knjige, kjer se spusti na zemljo v podobi človeka in gre skupaj s Tobijem na pot, da bi pridobil denar, ki ga je njegov oče Tobit posodil svojemu prijatelju.

Ime Rafael pomeni Bog ozdravi in pisec Tobitove knjige, potem ko navede Tobitovo stisko, ko oslepi, in Sarino, ki je na poročno noč izgubila že sedem mož, zapiše, da je bila “v istem trenutku pred obličjem Božje slave uslišana molitev obeh. Rafael je bil poslan, da ozdravi oba,” Tobita njegove slepote in Saro hudega duha.

Rafaelu se priporočamo tako za zdravje kakor tudi za varstvo na poti, saj je mladega Tobita srečno vodil po nevarni poti, rešil stisk ter pripeljal nazaj domov. Tako je večkrat upodobljen kot popotnik oziroma spremljevalec mladega Tobita.

Čeprav angele velikokrat povezujejo z newagevskim gibanjem in podobnimi nekrščanskimi stvarmi, to ni res, saj so angeli ustvarjeni od Boga in naši priprošnjiki in pomočniki v stiskah in veselju.

Vsi trije omenjeni nadangeli se predstavijo kot tisti, ki stojijo pred Bogom in zrejo njegovo obličje, kar je mogoče le res svetim. Kličimo jih na pomoč in se z zaupanjem zatekamo k njim.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.