Sveti oče mladim birmancem: Bodite živi kamni!

Objavljeno: 28. 09. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu

<strong>Sveti oče</strong> mladim <em>birmancem</em>: Bodite <em>živi kamni</em>!
S svetim očetom so se v soboto, 17. septembra, srečali mladi iz italijanske škofije Spoleto-Norcia, tako birmanci kot tisti, ki se na birmo še pripravljajo. Pozval jih je, naj so živi kamni ter jih povprašal po datumu njihovega krsta.

Papež je mladim, ki predstavljajo novo generacijo, dejal, da so »kakor številno cvetje, ki začne cveteti«. Predvsem pa so mladi Jezusovi učenci, kar je »največja resničnost, ki nas napolnjuje z veseljem«.

»Pot zakramenta birme je čudovita, saj oživlja izkušnjo Jezusovih prvih učencev: Simona, Andreja, Jakoba, Janeza, nato Marije iz Magdale, Marte in Marije iz Betanije ter drugih. Tudi vi lahko tem imenom dodate svoja imena, vsak svoje, ki ste jih prejeli pri krstu,« jim je dejal sveti oče ter jih zatem povprašal, ali poznajo datum svojega krsta. »To je pomembno predvsem za vas, ki ste birmani ali boste birmani, kajti birma potrjuje krst. Krščansko življenje hiša, ki se gradi na temelju krsta. Vedno: pri enajstih letih, pri dvajsetih, štiridesetih ali osemdesetih letih. Temelj je vedno krst. Zato je pomembno, da ne pozabite datuma, kdaj ste bili krščeni, in ga tudi praznujete.«

Papež je izpostavil, da je krščansko življenje kakor hiša, ki jo je treba zgraditi. Pomembno pa je, ali je zgrajena na trdnih ali slabih temeljih. »Danes blagoslavljam vsakega od vas, da bi postali živi kamen za gradnjo krščanske skupnosti: živi kamen v družini, živi kamen v župniji, živi kamen v družbi prijateljev, živi kamen v športnem okolju … Biti živi kamni: to je mogoče z močjo Svetega Duha, ki vas pri birmi potrdi kot krščene, Božje otroke in člane Cerkve,« je dejal in jim za popotnico dal ravno ti dve besedi: krst in kamen, živi kamen.

 


Vir: RV

Foto: RV

Obj.: L.M.

Povej naprej.