Sinoda: učiti se in razločevati

Objavljeno: 04. 10. 2022

|

Kategorije: Sinoda 2021-2023

Sinoda: <em>učiti se in razločevati</em>

V Frascatiju blizu Rima do 2. oktobra poteka srečanje skupine strokovnjakov z različnih področij, ki pripravljajo osnutek dokumenta za drugo fazo sinodalne poti 2021–2023 na celinski ravni. Delo poteka v duhu razločevanja, dialoga in poslušanja.

S. Anne Béatrice Faye, članica Združenja afriških teologov, izpostavlja pomembno vlogo molitve pri duhovnem razločevanju: »Molitev je temeljnega pomena na naši poti.« Srečanje v Franscatiju se je zatorej začelo ravno s poglobljeno molitvijo in spremlja vsak del sinodalne poti. »V tem procesu razločevanja je pomembno, da se postavimo pred Božjo besedo in prisluhnemo Svetemu Duhu ter tako razločujemo kot skupnost.« Pojasni, da trenutke medsebojne podelitve spremljajo tudi trenutki tišine in osebne molitve ter molitve kot skupnosti.

P. Giacomo Costa, ki je član koordinacijske skupine, pojasnjuje, da je namen sprejete metodologije ne le zagotoviti, da je vsak prispevek, ki ga prejme tajništvo sinode, deležen ustrezne pozornosti, ampak prav tako slišati, kaj Sveti Duh predlaga Cerkvi. »Potem ko smo prisluhnili vsem posameznim prispevkom in jih temeljito prebrali, kajti vsak ima kaj dragocenega, kar je treba ohraniti«, je naslednji korak »poglobljeno poslušanje Svetega Duha in molitev, da bi v ospredje prišle osrednje tematika ter bi se s tem pokazalo, kaj je zares pomembno na tej skupni poti«. P. Costa izpostavi izkušnjo veselja, lepoto skupne hoje, a prav tako veliko težav in vprašanj, predvsem pa veliko željo, da bi bili del Cerkve.

________

Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Pripravila: H. Š.

Povej naprej.