Mozaik, ki razkriva rojstni kraj apostola Petra

Objavljeno: 05. 10. 2022

|

Mozaik, ki razkriva <em>rojstni kraj apostola Petra</em>

Ugotovljeno je bilo rojstno mesto sv. Petra: na 1500 let starem mozaiku je zapisana molitev »poglavarju in poveljniku nebeških apostolov«, ki pravi, da je mesto na severu Izraela izgubljeno svetopisemsko mesto Betsajda – rojstni kraj apostola.

Betsajda – izgubljena domovina

Menijo, da so skriti napisi na mozaiku najdeni v t.i »Cerkvi apostolov« trden dokaz, da je današnji el-Araj na severu Izraela. Gre za izgubljeno svetopisemsko mesto Betsajda, kjer se je rodil apostol Peter. Posvetilo, napisano v stari grščini, je molitev »poglavarju in poveljniku nebeških apostolov« za priprošnjo. Peter je bil namreč prvi Jezusov sledilec, znan pa je kot vodja skupine apostolov.

Mozaik rešuje starodavno dilemo

Mozaik so prvič odkrili leta 2021, ko so arheologi izkopavali cerkev iz bizantinskega obdobja, a je bil prekrit s plastmi blata, ki so ga dolgo odstranjevali. Ne samo, da je odkritje osupljivo, ampak bo morda za vedno odpravilo dvom o tem, ali je bil Peter rojen v Betsajdi ali v Kafarnaumu. Ta mesta so v Svetem pismu omenjena kot možni kraji njegovega rojstva. Napis je del večjega talnega mozaika v cerkveni zakristiji, delno okrašenega s cvetličnim vzorcem in uokvirjenega s krogom iz dveh vrst črnih prodnikov.

Betsaida ali Kafarnaum

Arheologi so se dolgo prepirali o kraju rojstva sv. Petra, razdeljeni so med Betsajdo in Kafarnaumom, ki se prav tako nahaja na severni obali Galilejskega jezera, vendar na zahodni strani – Betsajda je na vzhodu. To se je zgodilo, ker v Svetem pismu ni dosledno zapisano kje sta živela Peter in Andrej. Vendar pa Sveto pismo trdi, da je Jezus prvič srečal Petra in Andreja v Kafarnaumu (glej Mt 4,13), kar predpostavlja, da sta tam živela ta mladeniča. V Janezu 1,44 pravi: “Filip je bil iz Betsajde, iz Andrejevega in Petrovega mesta.”

Današnja bazilika predstavlja Petrovo rojstno hišo

Steven Notley, arheolog na kolidžu Nyack v New Yorku, je dejal: »To odkritje je naš najzaneslivejši pokazatelj, da je imel Peter posebno povezavo z baziliko in da je bila verjetno posvečena njemu. Ker je bizantinsko krščansko izročilo Petrovo rojstno hišo redno postavljalo v Betsajdo in ne v Kafarnaum, kot se danes pogosto misli, je zelo verjetno, da bazilika predstavlja njegovo hišo.«

Razvaline cerkve ustrezajo tudi opisu sv. Willibalda, po rodu Angleža in škofa bavarske škofije Eichstaett, ki je okoli leta 725 med romanjem obiskal ta kraj. Zapisal je, da je bila cerkev v Betsajdi zgrajena na mestu, kjer sta bila Petrova in Andrejeva hiša. Rekel je: »Potem so šli v Betsajdo, dom Petra in Andreja, kjer zdaj stoji cerkev na mestu njune hiše.« Po besedah ​​sv. Willibalda se Betsajda nahaja med svetopisemskima lokacijama Kafarnaum in Kursi.

Nerazložljivo izgubljena cerkev apostolov

Mordechai Aviam, vodilni arheolog na najdišču izkopavanja, je dejal: “Eden od ciljev teh izkopavanj je preveriti, ali imamo na tej lokaciji plast iz 1. stoletja, ki bi bila za nas boljša možnost za identifikacijo svetopisemske Betsajde. Ne samo, da smo našli pomembne ostanke iz tistega obdobja, ampak smo našli tudi cerkev in samostan okoli njega. Verjame se, da je bila cerkev uničena v potresu leta 749 in je bila »skrivnostno« pokopana zaradi popotresnih dogodkov. Od takrat je bila cerkev apostolov izgubljena in sčasoma pozabljena.«

Arheologa Notley in Aviam pa verjameta, da je talni mozaik morda dokaz, ki ga potrebujejo, da bi prepričali svet, da je bizantinska zgradba res tisto, kar je omenil Sv. Willibald.

Peter – ribič in mučenik

Kristjani priznavajo sv. Petra, kot enega prvih Jezusovih sledilcev in voditelja prve Cerkve po vnebohodu. Rodil se je kot Simon in bil vzgojen v ribiča, dokler ni srečal Jezusa, zaradi katerega je zapustil svoj dom in mu sledil. Peter je znan po tem, da je rimskemu vojaku, ki je po ukazu Poncija Pilata poskušal aretirati Jezusa, odrezal uho. Pilat je bil peti guverner rimske province Judeja, ki je služil od leta 26 do okoli 37 našega štetja.

Čeprav je bil Peter prvi Jezusov apostol, Luka v evangeliju (Lk 22, 54-62) podrobno pripoveduje zgodbo o tem, kako je Peter trikrat zanikal, da ga pozna. Verjame se, da je Peter umrl kot mučenik v imenu svoje vere. Čeprav njegova smrt ni opisana v Svetem pismu, so številni pisci tistega časa (ali kmalu zatem) opisali njegovo smrt v Rimu med vladavino Nerona leta 64 našega štetja. Po izročilu so sv. Petra križali z glavo navzdol, ker se je čutil nevrednega, da bi umrl na enak način kot Jezus Kristus.

____________________

Avtor: Stacey Liberatore – Daily Mail

Povzeto po: LR iz Zena Vrsna

Foto: Achia Kohn – Tavor

Pripravila: H. Š.

Povej naprej.