Sveti oče bo z drugimi verskimi voditelji v Koloseju molil za mir

Objavljeno: 13. 10. 2022

|

Sveti oče bo z drugimi verskimi voditelji <em>v Koloseju molil za mir</em>

Sveti oče se bo tudi letos udeležil sklepne molitve mednarodnega srečanja za mir v duhu Assisija, ki ga organizira Skupnost sv. Egidija. Tokrat bo potekalo od 23. do 25. oktobra pod naslovom »Krik miru. Verstva in kulture v dialogu«.

Letošnje srečanje bo 36. po vrsti in sicer v spomin na 27. oktober 1986, ko je papež Janez Pavel II. v Assisi povabil predstavnike različnih verstev, da bi skupaj molili za mir. Dogodek je v torek, 11. oktobra, na novinarski konferenci predstavil Marco Impagliazzo, predsednik Skupnosti sv. Egidija.

Otvoritvene slovesnosti srečanja za mir, ki bo potekala 23. oktobra, se bodo udeležili tudi predsedniki Italije, Francije in Nigra, Sergio Mattarella, Emmanuel Macron in Mohamed Bazoum, ter predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Matteo Zuppi. Na srečanje se je do sedaj prijavilo že 2500 udeležencev, ki bodo prisluhnili trinajstim forumom, na katerih bodo obravnavali naslednje tematike: mir, podnebna kriza, migracije, obhajanje velike noči vseh kristjanov na isti dan, medverski dialog, nevarnost jedrske vojne, nauk pandemije ter kriza globalizacije.

Sveti oče bo 25. oktobra ob 16.30 v rimskem Koloseju vodil molitev, katere se bodo udeležili predstavniki krščanskih cerkva in skupnosti. Predstavniki drugih verstev pa bodo zbrani v molitvi na drugih krajih italijanske prestolnice. Ob 17. uri se bodo papež in drugi verski voditelji zaustavili ob kratkem premišljevanju, sveti oče bo zbrane tudi nagovoril, nato pa bo sledilo branje apela k miru, ki ga bodo predstavniki verstev izročili skupini otrok, ti pa ga bodo izročili veleposlanikom ter predstavnikom italijanske in mednarodne politike.

Po besedah predsednika Skupnosti sv. Egidija je namen pobude, ki jo organizirajo vsako leto, izraziti krik po miru, saj kljub temu, da se zdi, da vojna ne daje prostora dialogu, želja po miru vseeno obstaja. Vendar pa se tej želji velikokrat ne prisluhne, saj mir v Ukrajini, Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Latinski Ameriki dušijo konflikti. Impagliazzo je prav tako dejal, da se bo tokratnega srečanja udeležil tudi metropolit Emmanuel, predstavnik carigrajskega ekumenskega patriarha Bartolomeja, povabljeni pa so bili tudi predstavniki Cerkve v Ukrajini in Rusiji.

Udeleženci bodo razmišljali o nekaterih glavnih vprašanjih, s katerimi se sooča svet, med govorniki bodo tudi predstavniki ljudskih gibanj iz različnih držav. Obravnavana bodo vprašanja o tem, kako kot verniki delovati v različnih tradicijah, kakšen naj bo novi svet, spregovorili pa bodo tudi o odnosih med Evropo in Afriko ter o depopulaciji notranjih območij.


Vir: s. Leonida Zamuda SL – VN

Foto: Vatican media

Pripravila: HŠ

Povej naprej.