Sveti oče po splošni avdienci srečal več skupin. V središču bolni otroci z družinami

Objavljeno: 14. 10. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

Sveti oče po splošni avdienci srečal več skupin. <em>V središču bolni otroci z družinami</em>

Kakor vsako sredo, se je tudi ta teden sveti oče po koncu splošne avdience na Trgu svetega Petra srečal z različnimi skupinami vernikov. Tokrat so bili v središču otroci z različnimi boleznimi in s posebnimi potrebami, ki se zdravijo na pediatričnih oddelkih ali so povezani v združenja. Z njimi so prišle družine, zdravniki in drugo medicinsko osebje ter prostovoljci, ki jih spremljajo.

Nekaj otrok s svetim očetom na papamobilu

Sveti oče si je za male bolnike in njihove spremljevalce vzel veliko časa: prisluhnil je njihovim zgodbam in pozdravil vsakega osebno. S svojimi besedami in gestami jih je spodbudil ter povabil, naj nikoli ne obupajo; naj se še naprej borijo za življenje ter si prizadevajo, da se o inkluziji in socialni pravičnosti ne bi samo govorilo, ampak bi postali realnost. Tudi tokrat je sveti oče povabil nekaj otrok na papamobil, s katerim se pelje po Trgu in od blizu pozdravlja romarje.

Društvo staršev PANS/PANDAS

Kot je za Vatican News povedal Andrea Micheli, so na pobudo staršev otrok z boleznijo PANS/PANDAS (avtoimunski postinfekcijski encefalitis) februarja letos ustanovili društvo, ki želi biti v pomoč in podporo bolnim otrokom ter njihovim družinam. Skupaj želijo iskati rešitve za uspešno zdravljenje in predvsem za diagnostiko, saj je bistvenega pomena, da se bolezen čim prej odkrije in s tem prepreči hujše posledice v prihodnosti. Kot je še poudaril Micheli, je v Italiji malo specialistov, ki so usposobljeni za spremljanje otrok z nevropsihiatričnimi simptomi. Poleg tega so potrebne bolnišnične strukture, ki zagotavljajo konkretno pomoč, ta pa je danes zelo omejena in razdrobljena po celotni državi. Z namenom, da bi dokončno opredelili »smernice«, ki jih je treba upoštevati pri zdravljenju otrok z omenjeno boleznijo, društvo dejavno sodeluje s skupino zdravnikov. Prav tako si prizadevajo za »priznanje te patologije na italijanski ravni«.

Društvo »Bimbo Tu«

S papežem Frančiškom so se v sredo srečali tudi člani društva »Bimbo Tu«, ki podpira družine otrok, ki se zdravijo na oddelkih otroške nevrologije bolonjskih bolnišnic. Kot je poudaril Alessandro Arcidiacono, predsednik Združenja, družinam nudijo »brezplačno nastanitev«, zagotavljajo »podporo v času hospitalizacije in v dnevni bolnišnici«, prav tako pa poskrbijo za bratce in sestrice malih pacientov«. Od leta 2007 je Združenje, v katero so vključeni tudi zdravniki, medicinske sestre in prostovoljci, pomagalo že več kot 3.900 otrokom. Predsednik društva je spregovoril o njegovem nastanku: povedal je, da je njegov sin Arturo pri treh letih zbolel za tumorjem na glavi. »Zdravniki so bili prepričani, da ne bo preživel, to je bilo strašno obdobje,« se spominja Alessandro. Arturo je ozdravel, danes obiskuje univerzo, njegova starša pa sta se odločila, da želita pomagati družinam, ki se soočajo s podobnimi težavami, s katerimi se je morala tudi njihova. Zavedata se, da sta prejela veliko milost in sta lahko izkušnjo bolezni spremenila v nekaj dobrega za druge.

Društvo »Raffaelo«

Podobno poklicanost živi društvo »Raffaello« na oddelku za hematologijo in onkologijo pediatrične bolnišnice Salesi v Anconi. Predsednica Nazzarena Barboni je pojasnila, da nudijo brezplačno nastanitev družinam malih bolnikov. Starši so bili tisti, ki so predlagali srečanje s papežem, da bi na ta način dobili spodbudo. Pomenljivo je, da so v Rim poromali skupaj z zdravniki in medicinskimi sestrami.

Starši oseb z avtizmom

Iz Mesine pa so svetega očeta prišli pozdravit predstavniki Društva staršev oseb z avtizmom, ki je nastalo leta 1985 z namenom, da bi »zaščitili pravice otrok in mladih z motnjami avtističnega spektra«.

Iz Hrvaške in Molfette v znamenju inkluzije

Na avdienci je bilo tudi devet mladih iz Hrvaške, ki so papežu povedali o lepi izkušnji, ki jo spodbuja združenje Unuo: s podporo zagrebške nadškofije mladim s posebnimi potrebami in socialnimi težavami s pomočjo projektov omogoča vključitev v delo na področju hotelirstva in gostinstva. Mladi, ki so se po avdienci srečali s papežem, so zmagovalci tekmovanja, v katerem je sodelovalo sedem minoritskih samostanov na Hrvaškem.

Iz mesta Molfetta na jugu Italije je prišlo 500 oseb, ki so povezane z Italijanskim krščanskim združenjem solidarnostnih centrov in delavnic (Aiccos). Le-ta od leta 2001 izvaja »projekte, namenjene podpori in vključevanju oseb, tako mladoletnih kot odraslih, ki se nahajajo na robu družbe, so socialno prikrajšane, telesno prizadete ali v duševni stiski,« je pojasnila predsednica Maria Luigia Paparella.

100 brezplačnih vstopnic za Gardaland

Vodstvo zabaviščnega parka Gardaland pa je papežu podarilo 100 brezplačnih vstopnic za otroke iz revnih družin.

Srečanje z redovnicami

Sveti oče je nato pozdravil sestre dveh redovnih skupnosti, ki so zbrane v Rimu na svojih generalnih kapitljih: to so Sestre presvete Žalostne Matere Božje in Sestre ubogih sv. Katarine Sienske.

Med mladoporočenci slepi par

Med mladoporočenci, ki vsak teden v velikem številu pridejo po papežev blagoslov, pa je sveti oče tokrat spodbudne besede posebej namenil slepemu paru, ki je prišel na avdienco s svojim psom vodnikom.


Vir: s. Leonida Zamuda SL – VN

Foto: Vatican media

Pripravila: HŠ

Povej naprej.