Sporočilo za javnost generalnega tajništva sinode ob današnji papeževi najavi

Objavljeno: 17. 10. 2022

|

Kategorije: Sinoda 2021-2023

Sporočilo za javnost <em>generalnega tajništva sinode ob današnji papeževi najavi</em>

V nedeljo, 16. oktobra 2022, ob koncu nedeljskega Angelovega češčenja, je sveti oče napovedal, da bo naslednje XVI. redno zasedanje škofovske sinode potekalo v dveh obdobjih, to je v dveh zasedanjih, ki bosta v razmaku enega leta: prvo od 4. do 29. oktobra 2023, drugo oktobra 2024. Papež Frančišek se je skliceval na apostolsko konstitucijo Episcopalis Communio, ki razmišlja o tej možnosti (prim. 3. člen).

Papeževo izvirno besedilo

Prva faza XVI. rednega zasedanja škofovske sinode se je začela 10. oktobra lani na temo »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo«. Od takrat poteka prva faza sinode v delnih Cerkvah s poslušanjem in razločevanjem. Sadovi začetega sinodalnega procesa so številni, a da bi dosegli polno zrelost, ni dobro hiteti. Zato, da bi imeli daljši čas razločevanja, sem določil, da bo to generalno zasedanje potekalo v dveh delih. Prvo od 4. do 29. oktobra 2023 in drugo oktobra 2024. Verjamem, da bo ta odločitev spodbudila razumevanje sinodalnosti kot sestavne razsežnosti Cerkve in vsem pomagala živeti jo na poti z brati in sestrami, ki pričujejo za veselje evangelija.

 Sporočilo za javnost tajništva sinode

Ta odločitev izhaja iz želje, da bi bila tema sinodalne Cerkve zaradi svoje širine in pomembnosti predmet daljšega razločevanja ne le članov sinodalnega zasedanja, ampak celotne Cerkve.

Poleg tega je ta izbira v kontinuiteti sinodalne poti, ki je v teku, na katero je danes želel opozoriti sam papež. Sinoda ni dogodek, temveč proces, v katerem je vse Božje ljudstvo poklicano, da skupaj hodi proti temu, kar Sveti Duh pomaga razločiti kot Gospodovo voljo za njegovo Cerkev.

Zato bo redno zasedanje škofovske sinode dobilo tudi proceduralno razsežnost, v obliki »poti znotraj poti«, da bi spodbudilo zrelejši razmislek za večje dobro Cerkve.

Generalno tajništvo sinode je že od vsega začetka izbralo pot poslušanja in razločevanja, tudi v fazi načrtovanja in izvedbe sinodalnega procesa. V prihodnjih tednih bomo nadaljevali z razločevanjem, da bi bolje opredelili obhajanje obeh zasedanj XVI. generalnega rednega zasedanja škofovske sinode in tudi vmesni čas. To bomo pravočasno sporočili.

Ta proces poslušanja so leta 2021 začele krajevne Cerkve, to je Božje ljudstvo, zbrano okoli svojih pastirjev. Namenjen je bil škofovskim konferencam in sinodim vzhodnih katoliških Cerkva. Kar 112 od 114 škofovskih konferenc in vse vzhodne katoliške Cerkve so opravile razločevanje tega, kar je prišlo ven iz delnih Cerkva. Zdaj se nadaljuje s celinsko etapo, ki bo dosegla vrhunec s praznovanjem celinskih sinodalnih zborov med januarjem in marcem 2023, sklicanih za ponovno branje prehojene poti, nadaljevanje poslušanja, razločevanja, začenši z Dokumentom celinske etape in v skladu z družbeno kulturnimi posebnostmi posameznih regij z namenom narediti zadnji korak na tej duhovni poti.


Vir: P. Ivan Herceg DJ – VN

Foto: Vatican media

Pripravila: HŠ

Povej naprej.