Novi beograjski nadškof je msgr. Ladislav Nemet SVD

Objavljeno: 07. 11. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

Novi beograjski nadškof je <strong>msgr. Ladislav Nemet SVD</strong>
Sveti oče je sprejel odpoved pastoralnemu vodstvu beograjske nadškofije, ki mu jo je ponudil msgr. Stanislav Hočevar, S.D.B. in na to mesto za beograjskega nadškofa imenoval msgr. Ladislava Nemeta SVD, ki ga je premestil iz zrenjaninske škofije.

Življenjepis

Msgr. Ladislav Nemet SVD je bil rojen 7. septembra 1956 v Odžacih, v škofiji Subotica (Srbija). Leta 1977 je vstopil v Družbo Božje Besede in bil 1. maja 1983 posvečen v duhovnika. Ima doktorat iz dogmatične teologije na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu.

Do sedaj je opravljal sledeče službe: misijonar na Filipinih; predavatelj na Poljskem, v Avstriji in na Hrvaškem; sodelavec stalnega predstavništva Svetega sedeža pri OZN na Dunaju; provincial madžarske province Družbe Božje Besede; generalni tajnik Madžarske škofovske konference.

Za zrenjaninskega škofa je bil imenovan 23. aprila 2008, posvečen pa 5. julija. Leta 2021 je bil ponovno izvoljen za drugi mandat predsednika Mednarodne škofovske konference svetega Cirila in Metoda; poleg tega je podpredsednik Sveta škofovskih konferenc Evrope (CCEE).

Foto: Vatican media
Obj.: HŠ

Povej naprej.