Nadškof Ševčuk v Vatikanu: Krik ukrajinskega ljudstva prinesti v središče krščanstva

Objavljeno: 09. 11. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<em>Nadškof Ševčuk v Vatikanu:</em> <strong>Krik ukrajinskega ljudstva prinesti v središče krščanstva</strong>
V ponedeljek, 7. novembra, je papež Frančišek sprejel v avdienco višjega nadškofa ukrajinske grkokatoliške Cerkve Svjatoslava Ševčuka. »Svetemu očetu sem povedal, da je cerkvena skupnost ostala blizu ljudem, vsaka katedrala in vse naše stavbe pa so postale zavetišča za begunce,« je po srečanju izjavil kijevski nadškof.

Odkar se je v Ukrajini začela vojna, je višji nadškof Ševčuk prvič v Vatikanu, kjer se bo srečal s predstavniki dikasterijev rimske kurije in predstavil »težke razmere v Ukrajini«. Po srečanju s papežem Frančiškom, ki je potekalo v zasebni knjižnici apostolske palače, je v sporočilu za javnost zapisal, da se je svetemu očetu zahvalil za njegovo prizadevanje za zaustavitev vojne in dosego miru ter osvoboditev zapornikov in talcev. Papež pa mu je zagotovil, da z molitvijo in delovanjem ne bo nikoli nehal biti blizu ukrajinskemu ljudstvu.

Kijevski nadškof je papežu podaril kos ruske mine, ki je marca letos uničila pročelje ukrajinske grkokatoliške cerkve v mestu Irpin. Kos mine, kot je zapisano v sporočilu za javnost, ki »je vzet iz teles ukrajinskih vojakov, civilistov in otrok, vidno znamenje uničenja in smrti, ki ju vojna prinaša vsak dan«.

Papež je zagotovil prizadevanje Svetega sedeža za mir in spodbudil Cerkev v Ukrajini, naj stoji ob strani prebivalstvu v tej vzhodnoevropski državi. To konkretno zavzemanje je Ševčuk tudi potrdil in svetemu očetu povedal, kaj je videl na območjih, ki jih je vojna najbolj prizadela. »Papežu sem povedal o služenju naših škofov, duhovnikov, redovnikov in redovnic na trenutno okupiranih ozemljih,« piše v izjavi, ki ga je izdalo tajništvo višjega ukrajinskega nadškofa v Rimu. »Pojasnil sem, da so vse naše katedrale, cerkve in samostani postali centri za begunce, sprejemanje in humanitarno pomoč.« Gre za delo, ki je postalo del pastoralnega načrta za leto 2023, ki ga je Ševčuk prav tako predstavil papežu.

Sicer pa je višji nadškof ukrajinske grkokatoliške Cerkve Svjatoslav Ševčuk v nedeljo, 6. novembra, v ukrajinski cerkvi svetih Sergija in Bakha v Rimu vodil božansko liturgijo. 14. novembra se bo srečal s skupino veleposlanikov, akreditiranih pri Svetem sedežu, ter spregovoril o razmerah v Ukrajini. S prihodom v Rim želi nadškof Ševčuk »prinesti krik ukrajinskega ljudstva v središče krščanstva z upanjem po pravičnem miru, ki bo zadostil pravici napadenega ukrajinskega ljudstva,« piše v izjavi za javnost.


Vir: Vatican news

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.