Teden Karitas »Skupaj delajmo za dobro«praznovanje dobrodelnosti

Objavljeno: 21. 11. 2022

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong>Teden Karitas »Skupaj delajmo za dobro«</strong> – <em>praznovanje dobrodelnosti</em>

V Slovenski cerkvi je zadnji teden v novembru, pred začetkom adventa, posvečen karitativnosti in spodbudi vsem kristjanom k organizirani ali medosebni pomoči ljudem v stiski, kot odraz ljubezni do bližnjega.

Ob letošnjem geslu za Teden Karitas, 21. do 27.11.2022, je msgr. Alojzij Cvikel, predsednik Slovenske karitas zapisal »Skupaj delati za dobro« pomeni, da ne blažimo zgolj stiske, ampak poskušamo hkrati iskati in odstranjevati vzroke, ki stiske povzročajo. Če ne vidimo ozadij in ne najdemo vzrokov ali, če nič ne storimo, da vzroke odpravimo, potem začno stiske zelo hitro naraščati. Dejavna ljubezen tako vključuje naše sočutje in našo odprtost. Sočutje in odprtost do bližnjega in do konkretnih razmer v družbi pa vedno ustvarjata vezi in človeka vedno bolj povezujeta v skupnost – občestvo. Naj letošnji Teden Karitas in Klic dobrote tako odmeva v srcih nas vseh, da bomo na vsakem koraku sposobni stopiti skupaj in da bo v nas delovala nova moč in volja delati resnično dobro. Poklicani smo, da bi bolj in bolj postajali znamenje Božje ljubezni v svetu. Naj nam Gospod pomaga, da bomo to naše evangeljsko poslanstvu uresničevali na vsakem koraku.«

Karitas je dobrodelna ustanova Katoliške cerkve v Sloveniji, ki uresničuje karitativno in socialno poslanstvo Cerkve. Ustanovljena je bila 1. maja 1990 na pobudo takratnega nadškofa Alojzija Šuštarja. Danes mreža Karitas šteje Slovensko karitas, 6 Škofijskih karitas in 453 Župnijske karitas.

Karitas deluje kot sestavni del Katoliške cerkve in je družbeno priznana kot humanitarna organizacija in nevladna organizacija v javnem interesu. Slovenska karitas je članica Caritas Internationalis in Caritas Europa in je zavezana k izpolnjevanju mednarodnih standardov.

  • 114.000 oseb vključenih v programe Karitas
  • 90.000 prejemnikov materialne pomoči
  • 3.050 t razdeljene hrane
  • 9.000 prostovoljcev Karitas
  • 543.300 prostovoljnih ur
  • 12.947 individualnih svetovanj
  • 46.800 obiskov starejših
  • 25.211 vključenih starejših

Vizija Karitas:
Karitas – ljubeča skrb Cerkve za ljudi v stiski.         
Glas revnih v družbi. 
V službi človekovega dostojanstva.

V nekaterih naših Centrih karitas po svoji moči in sposobnosti pomagajo tudi ljudje, ki so bili še nedolgo nazaj prejemniki karitativne pomoči. »V spominu mi ostaja oče, ki je ostal sam z dvema otrokoma. Ne bom razglabljala o rani, ki jo je vsem trem pustila mama. Prav in dobro je pri vsem tem to, da je sodelavka iz programa Popoldan na cesti z odprtimi rokami in ljubečim srcem sprejela oba otroka in poskrbela za najboljšo učno pomoč in druženje v skupini. Oče se je tega zavedal in ponudil svoj čas, da priskoči na pomoč, ko bo ta potrebna in v prostorih Karitas je moška roka vedno potrebna. Tudi eden od otrok se je navezal na skupino in še nekaj let potem,  sam nudil učno pomoč in družbo drugim otrokom. Veriga dobrodelnosti je močna in dolga.« je zapisala Jožica Ličen. Več kot 9.000 prostovoljcev Karitas, ki je preteklo leto opravila več kot pol milijona prostovoljni ur za sočloveka v stiski odgovarja na klic ljubezni do bližnjega, saj je večina ljudi, ki pride na Karitas je v veliki stiski, materialnih, duševnih, zdravstvenih, duhovnih, v osamljenosti, na morebitnih stranpoteh in v kombinacijah vsega tega. Potrebujejo upanje, ki prihaja po Bogu preko nas – ljudi. Paket pomoči je včasih le vstopnica za odnos, v katerem se celijo rane življenja. Iz pogovora in iskanja rešitev prehajamo v aktivnosti.

Teden Karitas je za sodelavce in prostovoljce Karitas tudi praznik, saj po različnih krajih po Sloveniji potekajo različni dogodki, dnevi odprtih vrat, zahvalne svete maše, predavanja, srečanja …

Tradicionalni osrednji dogodki tedna:

* V sredo 23. 11. 2022 Romanje sodelavcev in prostovoljcev Karitas na Slomškovo Ponikvo, kjer se v molitvi zahvalimo za vse dobro opravljeno, se spomnimo posameznikov in družin v stiski in prosimo za delo, ki nas časa. Romanje ob 12ih začnemo s sveto mašo, ki jo vodi mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikel, predsednik Slovenske karitas.

* 32. dobrodelni koncert Klic dobrote bo v sredo, 23.11.2022 ob 20.00 v Dvorani Golovec v Celju z neposrednim prenosom na TV Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče. Zbrana finančna sredstva  na dobrodelnem koncertu in spremljajoče akcije Karitas v mesecu decembru so glavni vir za materialno pomoč na župnijskih Karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20.000 družin v stiski.

Skupaj delajmo za dobro v naši družini, soseski, kraju, državi in tudi z mislijo na revne po svetu. Vsak je povabljen, da sodeluje tudi kot prostovoljec ali podpornik dela Karitas na različne načine.


Pripravila: Slovenska karitas

Foto: Slovenska karitas

Obj.: HŠ

Povej naprej.