Tudi letos na ogled mednarodna razstava »100 jaslic v Vatikanu«

Objavljeno: 07. 12. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

Tudi letos na ogled <strong>mednarodna razstava »100 jaslic v Vatikanu«</strong>

Dikasterij za evangelizacijo tudi letos pripravlja mednarodno razstavo »100 jaslic v Vatikanu«. Razstavljenih bo približno 120 jaslic iz različnih evropskih držav, med njimi tudi iz Slovenije. Otvoritvena slovesnost bo na praznik Brezmadežne, v četrtek, 8. decembra.

Berninijevo stebrišče na Trgu svetega Petra bo letos že petič postalo razstavni prostor za »100 jaslic v Vatikanu«, mednarodne razstave, ki predstavlja jaslice kot izraz vere in umetniško delo. Na ogled bo od četrtka, 8. decembra 2022, do nedelje, 8. januarja 2023.

Letos bo razstavljenih 120 jaslic, ki prihajajo iz različnih evropskih držav, poleg Slovenije tudi iz Ukrajine, Madžarske, Slovaške, Hrvaške in Malte, ter prav tako iz drugih držav po svetu, na primer iz Tajvana, Venezuele in Gvatemale. Mnoge države zastopajo veleposlaništva pri Svetem sedežu.

Sodelujejo tudi mnoga podjetja in organizacije, na primer rimsko podjetje za javni prevoz Atac, ki je jaslice postavili v tipičen rdeči avtobus, ali pa Dnevni rehabilitacijski center regionalnega zdravstvenega sistema Asl. Z zanimivimi jaslicami se razstavi pridružujejo učenci mnogih šol iz Lacija, ki bodo s svojo domišljijo in ustvarjalnostjo predstavili Jezusovo rojstvo.

Jaslice so narejene iz zelo različnih materialov, kot so časopis, blago, pluta, les, keramika in glina. Mnogi umetniki so se odločili svoje jaslice povezati z izzivi in problemi današnjega sveta. Na ogled bodo jaslice, postavljene v vojni kontekst, kot na primer tiste, ki jih je v Ukrajini naredila sestra Teodozija Polotniuk iz eksarhata v Donetsku. Jaslice je umestila v kletne prostore zgradbe, ki spominja na metalurško tovarno Azovstal v Mariupolu. Nekatere jaslice opozarjajo na izredne podnebne razmere, druge na tragične dogodke migrantov v Sredozemlju. Na ogled bodo tudi tipične jaslice iz Viterba in jaslice, ki so jih pripravila italijanska jasličarska društva.

 


Vir: Vatican media

Foto: Vatican news

Obj.: HŠ

Povej naprej.