Papež državne voditelje povabil, naj ob božiču pomilostijo zapornike

Objavljeno: 15. 12. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<em>Papež državne voditelje povabil,</em> <strong>naj ob božiču pomilostijo zapornike</strong>

Sveti oče je državnim voditeljem poslal pismo, v katerem jih vabi, naj pomilostijo zapornike, »ki so po njihovem mnenju upravičeni do takšnega ukrepa«. Po njegovih besedah bi se tako lahko »ta čas, zaznamovan s krivicami in konflikti, odprl za milost, ki prihaja od Gospoda«. To simbolično dejanje je papež Janez Pavel II. storil že leta 2000 in nato leta 2002, papež Frančišek pa ob jubileju zapornikov leta 2016.

Poziv Janeza Pavla II. leta 2000

V jubilejnem letu 2000 je Janez Pavel II. napisal enajst strani dolg dokument ob obhajanju jubileja v zaporih. V njem je med drugim prosil državne voditelje vsega sveta za pomilostitev. Slab teden pozneje, 9. julija, pa je sveti oče, ob jubileju zapornikov obiskal rimski zapor Regina Coeli. Tam je v imenu Jezusa, ki je »zaprt, zasmehovan, sojen in obsojen« prosil »pristojne oblasti« za znižanje kazni, da bi zapornikom omogočili novo življenje v družbi, ko bodo prišli iz zapora. To prošnjo je ponovil 14. novembra 2002 med obiskom v italijanskem parlamentu.

Jubilej zapornikov 2016

Tudi papež Frančišek, ki ponavadi med svojimi apostolskimi potovanji obišče zapornike in jim na veliki četrtek umije noge, gre po stopinjah svojega predhodnika. Že 6. novembra leta 2016, v svetem letu usmiljenja, je papež ob jubileju zapornikov po molitvi Angelovega češčenja povabil vlade k dejanju pomilostitve zanje.
Pristojne civilne oblasti je pozval k izboljšanju življenjskih razmer v zaporih po vsem svetu, »da bi lahko v polnosti spoštovali človeško dostojanstvo zapornikov«. Ponovno je poudaril, da je potrebno razmišljati o kazenskopravnem sistemu, ki ne bo izključno kaznovalen, ampak odprt za upanje in možnost ponovne vključitve obtoženca v družbo«. Posebej jim je predlagal »možnost, da bi v svetem letu usmiljenja izkazali dejanje usmiljenja tistim zapornikom, ki so po njihovem mnenju za to primerni«. Enako povabilo je ponovil tudi letos, le da tokrat v bližini božiča.


Vir: Vatican news

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.