Za blaženo razglašena20-letna Brazilka Isabel Cristina Campos

Objavljeno: 15. 12. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<em>Za blaženo razglašena20-letna Brazilka</em> <strong> Isabel Cristina Campos</strong>
V soboto je v brazilskem mestu Barbacena bila za blaženo razglašena Isabel Cristina Campos. Ubita je bila leta 1982, stara dvajset let, iz sovraštva do vere, ker je »branila svoje dostojanstvo ženske in vrednoto čistosti«, kot je med opoldanskim nagovorom v nedeljo, 11. decembra, spomnil papež Frančišek. »Njen junaški zgled naj spodbuja zlasti mlade, da bodo velikodušno pričevali o veri in sprejemanju evangelija,« je dejal.
Mašo z obredom beatifikacije, ki je potekala v svetišču Naše Gospe usmiljenja v Barbaceni,  je vodil kardinal Raymundo Damasceno Assis. Mučeništvo je Isabeli Cristini Mrad Campos bilo priznano že oktobra 2020, a zaradi pandemije ni bilo mogoče obhajati beatifikacije.

Življenje med študijem in molitvijo

Isabel Cristina Campos se je rodila 29. julija 1962 v Barbaceni v brazilski zvezni državi Minas Gerais. Po zaslugi očeta, predsednika osrednjega sveta Družbe svetega Vincencija Pavelskega, vstopi med mlade vincencijance. Njena pozornost do najšibkejših in skrb zanje v njej vzbudta željo, da bi postala zdravnica. Ima fanta, s katerim načrtujeta skupno prihodnost. Zaradi študija se preseli v Juiz de Fora, najprej k prijateljem, nato k bratu Paulu Robertu. Ta jo 1. septembra 1982 zvečer najde mrtvo v njunem stanovanju. Šlo je za poskus posilstva. Obdukcija je pokazala, da je dekle ohranilo deviškost. Za krivega je bil spoznan Maurilio Almeida Oliveira in bil obsojen na 19 let zapora. Po nekaj letih je iz zapora pobegnil, njegovi sorodniki pa zatrjujejo, da je umrl.

Kardinal Damasceno Assis je med beatifikacijo izpostavil Jezusove besede: »Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti« (Mt 10,28). Spomnil je na znani Tertulijanov stavek, da je kri mučencev seme novih kristjanov, ter obsodil nasilje nad ženskami.

 


Vir: Vatican news

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.