Oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudi

Objavljeno: 24. 12. 2022

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong><em>Oznanjam vam veliko veselje,</strong> ki bo za vse ljudi</em>

To noč vam želim le eno: da bi začutili veselje, o katerem govori angel, ko pravi: Ne bojte se! Oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudi.

Veliko veselje te noči je, da Bog prihaja med nas, čisto zares. Za vsakega od nas je tu. Rad bi ti sporočil, da te ima rad, da te vabi v življenje, da te ljubi. V tej ljubezni je zate pripravil načrt. Kljub temu, da se tako pogosto počutimo utesnjene in omejene, nam Bog danes sporoča, da nas z načrtom, ki ga ima za nas ne omejuje, ampak nas vabi k veselju in polnemu življenju. Verjemimo v tej noči, da je Bog ljubezen. Ni strogi in krivični gospodar, ampak ljubeči, dobri očka, ki nam daje sina za brata in nas vodi za roko. Tudi če smo se oddaljili, tudi če smo zabredli v življenju, četudi se nam je vse obrnilo drugače, kot smo želeli, je Bog z nami. Tu je, da nas dvigne in vodi v novo življenje. Je Emanuel, Bog, ki hodi z nami.

V svetu tekmovalnosti in ljubosumja, zavisti in sovražnosti ni veselja. Kjer ni ljubezni, nič ne ogreje!

Veselje te noči je, da smo po Novorojenem med seboj bratje in sestre, da imamo istega Očeta. To ni naivna pobožna misel, to je resnično veselo sporočilo te noči. Novorojeno dete nas vabi, da se ob njem učimo otroške ljubezni. Da verjamemo, da je mogoče ljubiti. Ljubezen je vedno mogoča, ne glede na pretekle padce, ne glede na ljudi okrog nas. Z Njim, ki je ljubezen, je vedno mogoče ljubiti.

Veselje te noči je v tem, da Bog nikoli ne pozabi človeka. Naj bo čas še tako črn in težak, položaj še tako nemogoč, Bog je tu, nas ljubi in nam govori na srce, tokrat še posebej ljubeče, kot otrok. Ne bojte se, pravi angel. Ne bojmo se biti čudni, ko gre za zvestobo idealom. Ne bojmo se stopiti k jaslicam. Ne bojmo se hrepenenj! Ne bojmo se Kristusa! Čas nikoli ni bil naklonjen globljemu iskanju, a iskanje se vedno izplača.

Ne bojmo se v tej noči prisluhniti najglobljim in najlepšim hrepenenjem, ki so v nas. Ta nas nedvomno vodijo k Luči te svete noči.

Vselimo se skupaj sporočila Novorojenega:

  • Bog je z nami, da nam pomaga do polnega življenja, vedno nazaj v izgubljeni raj.
  • Bog je z nami, da nas ljubi in nam pomaga, da bi v bližnjem lahko videli brata in sestro. Ljubi nas, da bi mogli ljubiti.
  •  Bog je z nami, da bi se v zmedi sveta ne izgubili, ampak se še bolj oklenili Njega. Da bi tvegali biti drugačni in v tem našli mir in rešitev zase in za najdražje.

Z angelom vam še enkrat torej zaželim:

Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil, Zveličar, ki je Kristus Gospod!

Blagoslovljene, mirne in ljubezni polne praznike vam želimo iz Pastoralne službe Nadškofije Ljubljana. ♦


Zapisal: Ervin Mozetič

Foto: Huronphoto/Getty images

Obj.:HŠ

Povej naprej.