Papež staršem in botrom novokrščencev

Objavljeno: 09. 01. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<strong>Papež staršem in botrom novokrščencev</strong>

Papež Frančišek je v nedeljo, 8. januarja 2023, v sikstinski kapeli v Vatikanu vodil sveto mašo, med katero je krstil 13 otrok. Evharistični del svete maše je obhajal kardinal Konrad Krajewski. Med spontano homilijo je sveti oče spodbudil starše in botre, naj otroke že od malega učijo moliti.

Dragi starši, hvala, ker ste svoje otroke prinesli sem, da bodo vstopili v Cerkev. In to je lep dan, kajti mi pozabimo, kdaj smo bili krščeni… Je kot rojstni dan, ker nas krst prerodi v krščansko življenje. Zato vam svetujem, da svoje otroke poučite o datumu krsta, kot o novem rojstnem dnevu, da se bodo vsako leto spominili in se Bogu zahvaljevali za to milost, da so postali kristjani. In to je naloga, ki vam jo svetujem, da jo izpolnite. Sedaj malo pomislimo, da ti otroci, ki ste jih sedaj prinesli sem, začenjajo pot. Na vas in botrih pa je, da jim pomagate nadaljevati to pot. Že kot otroke so nas učili moliti. Že kot otroci naj se naučijo moliti, vsaj z rokami, s kretnjami … Naj se kot otroci naučijo moliti, kajti molitev bo tista, ki jim bo dajala moč v življenju. V dobrih trenutkih dati hvalo Bogu in v slabih časih pa da najdejo moč. Prva stvar torej, ki jih morate naučiti je moliti. Moliti tudi k Mariji, ki je Mati: ona je naša Mati. Pravijo, da ko je nekdo jezen na Gospoda ali se je oddaljil, je Marija vedno blizu, da mu odpre pot vrnitve. Pregovor pravi: Gospod nam je vedno blizu, a Marija je mama in mama je vedno bližje kot oče. Ves čas, ker je to tako. Mame so takšne in to je nekaj velikega.

Naj se naučijo biti kristjani. Zdaj so vsi tiho, vsi… – v redu – mogoče bo pa kdo dal inotnacijo, začel. In ker so otroci simfonični, bo vse šlo za tem. In naj jokajo, naj jokajo. Morda kdo joka od lakote: podojite ga. Z vso svobodo. Pomembno je, da je danes to obhajanje praznik, praznik začetka lepe krščanske poti, na kateri boste svojim otrokom pomagali iti naprej. Morda je nekdo preveč pokrit in mu je vroče. Naj mu bo udobno, naj bo vsem udobno. Mi praznujemo z njimi ta začetek poti. Od zdaj naprej pa je na vas, da  jim pomagate iti naprej, ker jaz končam tukaj, vi pa jim pomagate vse življenje! In hvala za to odločitev, da ste jih prinesli krstiti. Sedaj pa nadaljujmo z obhajanjem.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.