Papež: Protistrup za strah je bližina ljudem

Objavljeno: 26. 01. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<strong>Papež:</strong> <em>Protistrup za strah je bližina ljudem</em>

25. januarja 2023 bo pri založbi San Paolo izšla knjiga z naslovom »Strah kot dar«, pogovor papeža Frančiška s psihologom Salvom Noèjem. Sveti oče je spregovoril o svojih mislih, strahovih in občutjih v teh letih pontifikata, pa tudi o temah kot so sprejemanje migrantov, karierizem, formacija v semeniščih ter preprečevanje zlorab.

Strah kot pomoč pri odločitvah

Papež je med drugim dejal, da je tudi njega včasih strah, da bi storil napako, ko mora sprejeti določeno odločitev. Poudaril je, da mu v tem primeru strah pomaga, saj zato dobro pretehta odločitve, ki jih mora sprejeti, kako naj to stori in podobno. Strah ga nikakor ne uniči, ampak mu pomaga, da je bolj pozoren. Po papeževih besedah je strah »kakor mati, ki te opozarja«.

Miren pogovor

Noè se je s papežem srečal v Domu svete Marte, kjer živi. Na vratih njegovega stanovanja še vedno visi napis »Pritoževanje prepovedano«, kakor je bil naslov prejšnje knjižne uspešnice istega psihologa. Kot je v uvodu k intervjuju zapisal avtor, je med enim izmed srečanj svetemu očetu omenil, da ima namen napisati knjigo o strahovih ter ga vprašal, če bi mu želel dati svoj prispevek. »Kot običajno je bil odziv pozitiven, zato sem mu nekega januarskega popoldneva opremljen z diktafonom zastavil nekaj vprašanj, na katera je papež odgovoril s svojim običajnim mirnim in pomirjujočim glasom. Tudi on mi je zastavil nekaj vprašanj o strahu, tako da je bil najin pogovor poln izhodišč za razmišljanje,« še beremo v uvodu v knjigo.

Zlorabe, psihologija in semenišča

Ena izmed začetnih tematik je bila formacija v semeniščih. Sveti oče je, podobno kot ob nekaterih drugih priložnostih, poudaril, da je potrebno ob vstopu v semenišče celostno ovrednotiti način življenja, psihološki vidik ter medosebne odnose kandidata. Po njegovih besedah je bolje izgubiti en duhovni poklic, kot tvegati z nekom, ki ni zanesljiv, pri tem pa je dodal, da se mu zdi predlog, da bi v semenišča uvedli tudi psihologijo, »zelo koristen«: »Vse, kar se je zgodilo, spolne zlorabe mladoletnih s strani duhovnikov, je dramatično izpostavilo ta problem … Če obstajajo nagnjenja k zlorabam, je potrebno to opaziti pred duhovniškim posvečenjem. To lahko stori strokovnjak, kot si ti, ki je študiral tudi za to. Ti problemi imajo lahko uničujoče posledice, če jih ne prepoznamo,« je poudaril papež Frančišek ter dodal: »Semenišče ni zatočišče za številne omejenosti, ki jih morda imamo, niti zavetje za psihološke pomanjkljivosti. Pot formacije mora voditi k oblikovanju zrelih duhovnikov ter posvečenih oseb, strokovnjakov za človečnost in bližino, ne pa uradnikov za sveto. Ljudje potrebujejo pričevalce vere, s katerimi lahko sodelujejo, dobijo podporo in dobro človeško bližino.«

Sprejemanje migrantov

Beseda je tekla tudi o sprejemanju migrantov. Papež je prepričan, da se jih pogosto izkorišča za to, da bi »ljudi prestrašili; da bi ljudje verjeli, da so naši problemi posledica tega«. Resnica pa je, da naši problemi »izhajajo iz pomanjkanja visokih vrednot, iz neorganiziranega načina življenja v naših domovih in mestih; iz praznine vere, ki nas oddaljuje drug od drugega in nam ne omogoča, da bi živeli bratstvo«.

Spoštovanje okolja

V nadaljevanju pogovora je sveti oče ponovno povabil, da bi sprejeli »okolju prijazen način življenja, zavarovali dediščino stvarstva ter zaščitili življenja vseh, ki živijo na tem planetu.« Dejal je, da je naša zemlja »bolna, zlorabljajo jo in ropajo. To pa je posledica načina življenja, v katerem prevladujeta sebičnost in kultura odmetavanja ter nas postavlja pred izbiro: nadaljevati po doslej prehojeni poti ali se podati na novo pot«. Potrebno je »ekološko spreobrnjenje«, »sprememba smeri«, je še poudaril papež Frančišek ter dodal, da mora človek »prevzeti odgovornost za skrb za skupni dom«.

Pretiran strah ni krščanska drža

Sveti oče in Noè sta v nadaljevanju razmišljala o pojmu strahu, ki je osrednja tema knjige. »Pretiran strah je drža, ki nam škodi, nas krči in hromi. Tako zelo, da se človek, ki ga zasužnji strah, ne premakne, ne ve, kaj storiti: je prestrašen, osredotočen nase in čaka, da se bo zgodilo nekaj slabega. Tako strah vodi v držo, ki hromi. Pretiran strah namreč ni krščanska drža, ampak bi lahko rekli, da gre za držo duše, ki je v ječi, brez svobode, da bi gledala naprej, da bi nekaj ustvarila, da bi delala dobro,« je še dejal papež Frančišek.

se nadaljuje


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.