Slovenski delegati in Slovenci na celinskem zasedanju sinode

Objavljeno: 09. 02. 2023

|

<strong>Slovenski delegati in Slovenci</strong> <em>na celinskem zasedanju sinode</em>

Sinoda o sinodalnosti 2021-2024 s podnaslovom: Občestvo, sodelovanje, poslanstvo se je preselila v drugo fazo, sinodalno posvetovanje na ravni celin. Celinsko zasedanje sinode za Evropo potekala od 5. do 12. februarja 2023 v Pragi na Češkem. Na sinodalnem zasedanju sodeluje 200 delegatov z živo navzočnostjo in 390 delegatov v hibridni obliki.

Slovensko delegacijo sestavljajo soboški škof in podpredsednik SŠK msgr. dr. Peter Štumpf, celjski škof in odgovoren za sinodo pri SŠK msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, prof. dr. Igor Bahovec in s. Anja Kastelic. Poleg tega 10 predstavnikov sinodalnih tajništev iz škofij in gibanj na zasedanju sodeluje v hibridni obliki.

Na celinskem zasedanju sinode za Evropo je novinarka Radia Vatikan – Vatican News, Antonella Palermo, ki je za slovensko oddajo Radia Vatikan posnela izjavo dr. Igorja Bahovca in pa nadškofa Smirne v Turčiji msgr. Martina Kmetca.

Izjava dr. Igorja Bahovca

Sinodalnost zame pomeni predvsem pot, skupna pot ljudi, ki nas povezuje vera v Kristusa. Torej kot romanje je to pot in na tej poti so nekateri koraki zelo pomembni in nekatere dejavnosti zelo pomembne. Zelo pomembno je poslušat, učit se poslušat drugega tako, da ga upoštevamo. Zelo pomembno je poslušat svet okoli sebe, kulturo v kateri smo, ker krščanstvo, vera se vedno živi v kulturi in poslušat predvsem Svetega Duha. Vrstni red pomembnosti je: prvi je Sveti Duh. Sveti Duh pa se včasih izraža v kulturi, včasih v neposrednih srečanjih z ljudmi.

Druga stvar, ki bi jo rekel glede srečanja tu. Sinodalna pot ima več korakov. Zelo močna se mi zdi intuicija, in to je novost te sinode, da se začne pri ljudeh na ravni škofij, na ravni škofovskih konferenc torej narodov in potem na ravni kulture celine, ker celina ima skupno kulturo in moramo premisliti vero znotraj širše kulture celine.

Izjava msgr. Martina Kmetca

Kar se tiče evropskega srečanja na sinodi izhajam iz dejstva, ki ga živimo v naši Cerkvi, to je zavest o veliki preteklosti o veliki dediščini, ki smo jo prejeli. Po eni strani so bili v Turčiji prvi koncili, po drugi strani pa so krščanstvo vseh Cerkva, tako asirske, tako armenske, tako grkokatoliške in latinske oblikovali mučenci. Prvo vprašanje, ki bi si ga morali postaviti na sinodi je, koliko smo bili in koliko smo zvesti Kristusovemu nauku in njegovemu sporočilu.


Vir: Vatican news

Foto: Vatican media

Obj: HŠ

Povej naprej.