Molitveni nameni svetega očeta za leto 2024

Objavljeno: 16. 02. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<strong>Molitveni nameni svetega očeta</strong> <em>za leto 2024</em>

V preteklih dneh so bili objavljeni molitveni nameni za leto 2024, ki jih je papež Frančišek izročil Svetovni molitveni mreži. Njihovi protagonisti bodo tudi tokrat tisti, ki se soočajo z različnimi preizkušnjami, ženske in politični voditelji. Molili bomo tudi za Cerkev, za formacijo posvečenih oseb in bogoslovcev, prizadevanje za varovanje stvarstva ter za sadove jubilejnega leta.

Januarski molitveni namen bo posvečen temi raznolikosti v Cerkvi: »da bi Duh pomagal prepoznavati dar različnih karizem znotraj krščanskih skupnosti in odkrivati bogastvo različnih obrednih izročil v katoliški Cerkvi«.
Februarja bomo molili za neozdravljivo bolne in njihove družine: »da bi bili vedno deležni potrebne oskrbe in spremljanja, tako z zdravstvenega kot s človeškega vidika. Molitev tretjega meseca v prihodnjem letu bo namenjena novim mučencem: »da bi tisti, ki na različnih koncih sveta tvegajo življenje za evangelij, okužili Cerkev s svojim pogumom in misijonarskim zagonom«.

Aprila bo v ospredju vloga žensk. Molili bomo, »da bi bilo v vseh kulturah priznano dostojanstvo žensk in njihovo bogastvo ter da bi se prenehale diskriminacije, katerih žrtve so na različnih koncih sveta. V mesecu maju se bomo posebej spominjali redovnic, redovnikov in bogoslovcev: »da bi rasli na svoji poti poklicanosti s pomočjo človeške, pastoralne, duhovne in skupnostne formacije ter tako postali verodostojni pričevalci evangelija«.

Papeževa pozornost bo namenjena tudi migrantom, ki bežijo zaradi vojne ali lakote. Junija bomo molili zato, »da bi na poteh, »polnih nevarnosti in nasilja, v državah gostiteljicah našli sprejem in nove priložnosti za življenje«.
V ospredju julijskega molitvenega namena bo pastorala bolnikov, avgustovskega pa politični voditelji: »da bi bili v službi svojega ljudstva, si prizadevali za celostni človeški razvoj in skupno dobro ter skrbeli za tiste, ki so izgubili delo«.

Na željo svetega očeta bo tudi prihodnje leto eden izmed molitvenih namenov posvečen skrbi za stvarstvo. Septembra bomo molili »da bi vsakdo izmed nas s srcem prisluhnil kriku zemlje in žrtev naravnih nesreč in podnebnih sprememb, ter si osebno prizadeval varovati svet, v katerem živimo«.
Oktobrski namen prinaša molitev za Cerkev na sinodalni poti, novembrski pa za starše, ki žalujejo zaradi smrti sina ali hčere: »da bi našli oporo v skupnosti ter bi jim Duh tolažnik podelil mir srca«.
Molitev v zadnjem mesecu bo povezana z jubilejnim letom. Prosili bomo, da bi nas le-to »okrepilo v veri in nam pomagalo sredi našega življenja prepoznati vstalega Kristusa ter nas preoblikovalo v romarje krščanskega upanja«.


Vir: Vatican news

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.