Papeževa pomoč prebivalcem Turčije in Sirije

Objavljeno: 16. 02. 2023

|

<strong>Papeževa pomoč</strong> <em>prebivalcem Turčije in Sirije</em>

Papež Frančišek je prek Dikasterija za karitativno služenje poslal prvi del pomoči za prebivalce Turčije in Sirije, ki jih je 6. februarja prizadel hud potres. Ta je po dosedanjih podatkih terjal več kot 41.000 žrtev.

Sveti oče je preteklo nedeljo povabil k molitvi in konkretni podpori, da bi olajšali »bolečino teh ljudstev, ki trpijo zaradi potresa«. Svojo podporo je izrazil tudi sam prek apostolske elemozinerije.

V sredo, 15. februarja 2023, zjutraj je iz pristanišča v Neaplju odplula ladja Msc Aurelia, ki bo čez dva dni prispela v Iskenderun v Turčiji. Poleg pomoči italijanske vlade in drugih nevladnih organizacij bo na krovu tudi 10.000 termo majic, ki jih je v Neapelj osebno pripeljal kardinal Konrad Krajewski, papežev elemozinjer. Oblačila so namenjena begunskemu taborišču Kilis v Turčiji, ki je 60 km oddaljeno od sirskega mesta Alep. Razdeljevanje bo zaupano predstavnikom fundacije Rava, ki je na tem območju prisotna že nekaj časa in zagotavlja hrano in zatočišče več tisoč ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo. Taborišče se je v zadnjih letih po izbruhu vojne v Siriji razširilo in sprejme približno 60.000 beguncev, vendar številni drugi živijo v začasnih taboriščih. Potres je razmere še poslabšal, dosedanjim begunskim družinam se je pridružilo še več sto oseb.

Kardinal Krajewski je sporočil, da je papež preko Dikasterija za karitativno služenje poslal denarno pomoč apostolski nunciaturi v Siriji, ki bo razporedila sredstva na tem področju in tako podprla prebivalstvo, ki je že izčrpano zaradi dolgoletne vojne ter zdaj zaradi uničujočega potresa.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: HŠ

Povej naprej.