Kardinal Ouellet: Potreben je teološki premislek o zlorabah

Objavljeno: 23. 02. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<strong>Kardinal Ouellet:</strong> <em>Potreben je teološki premislek o zlorabah</em>

Na sedežu Radia Vatikan so v ponedeljek, 20. februarja, predstavili zbornik s prispevki na mednarodnem simpoziju »Za fundamentalno teologijo duhovništva«, ki je potekal od 17. do 19. februarja 2022 v Vatikanu.

Prefekt Dikasterija za škofe, kardinal Marc Ouellet, je zatrdil, da je treba »ponovno obuditi duhovništvo krščenih, torej vlogo, ki jo imajo krščeni v svetu in Cerkvi. Če pa se sami duhovniki ne zavedamo svoje duhovniške identitete, mislimo, da je naša vloga v svetu nepomembna, je dodal Ouellet, ki je simpozij organiziral skupaj s Centrom za raziskave in antropologijo poklicev.

Zbornik je izšel v dveh zvezkih, in sicer v italijanskem, španskem, francoskem in portugalskem jeziku, kmalu pa bosta izdana tudi angleški in nemški izvod. Simpozija se je udeležilo približno petsto kardinalov, škofov, duhovnikov, redovnikov in laikov, ki so razmišljali o službi duhovnikov pred izzivi današnjega sveta ter poskušali najti odgovore na aktualne probleme duhovniškega življenja.

Problem zlorab

Med temi problemi je tudi vprašanje zlorab s strani klerikov ter reševanje teh primerov s strani cerkvenih oblasti. Čeprav zlorabe na simpoziju niso bile osrednja tema razprav, pa je kardinal na tiskovni konferenci pojasnil, da »niso bile prezrte, temveč obravnavane z zavedanjem, da so potrebna orodja, ki še niso na voljo«. »Imamo sociološke, tudi zgodovinske študije, še vedno pa manjka teološki, moralni in pedagoški razmislek, da bi prišli do celovitega odgovora na to vprašanje,« je dejal kardinal Ouellet. Na predstavitvi zbornika so se mu pridružili škof Mantove Gianmarco Busca, sestra Linda Pocher, profesorica fundamentalne teologije in mariologije na Papeški fakulteti Auxilium v Rimu, ter kardinal Gianfranco Ghirlanda.

Pomanjkljiva formacija

Ravno kardinal Ghirlanda je v zvezi z vprašanjem zlorab opozoril na formacijo in tako odgovoril na novinarska vprašanja. Pri primerih zlorab »je šlo za pomanjkanje formacije, za nesposobnost, da bi se na svetlo postavili nekateri vidiki osebnosti semeniščnikov,« je dejal. »Nikogar se ne krivi, vendar nekaj ni delovalo.« Vprašanje, ki si ga je treba zastaviti, je, kako oblikovati formacijo, da bi se zlorabe preprečilo. Po Ghirlandovem mnenju je treba vztrajati pri »trdni duhovni formaciji, tudi s psihološkega vidika, da bi odkrili določene tendence«. Druga temeljna točka pa je »spremljanje mladih duhovnikov s strani škofov«. »Imam izkušnje z mladimi duhovniki,« je dejal kardinal, »ki se počutijo zapuščene od svojega škofa. So v težavah in ne vedo, na koga naj se obrnejo. Če je škof oče in pastir, mora najti način, da z njimi vzpostavi odnos.«

Referenčne osebe, ki niso samo duhovniki

Škof Busca pa je izpostavil možnost, da bi »semeniščniki imeli referenčne osebe, ki niso samo duhovniki, ampak tudi laiki, pari, ženske, kar bi omogočilo pluralno odnosnost«. V preteklosti so bile »nekatere strukture semenišč kot zaprti svetovi, ki so ustvarjali “odvisne osebnosti“ z majhno zmožnostjo delovanja, neusklajene s svetom, s katerim so se morale srečati«. Zato je treba iti po poti »postopnega vstopa«, »pozornejšega razločevanja« in ne odgovarjati površno na vprašanja o globokem pomenu duhovniškega poklica.

Sestra Linda Pocher pa je izpostavila, da se v zvezi zlorabami ne sme misliti le na spolne zlorabe, saj obstajajo tudi psihološke zlorabe, zlorabe vesti in zlorabe avtoritete. »Zloraba avtoritete je na primer vprašanje, s katerim se naša družba mora soočiti in ki presega vprašanje spolnih zlorab duhovnikov.«

Dobro poznati kandidate za duhovništvo

Kardinal Ouellet je ob robu konference za Vatican News povedal: »Način, da se preprečijo zlorabe, je oblikovanje formacije, ki bo pomagala dobro spoznati osebnost kandidatov, ugotoviti, ali obstajajo odstopanja v njihovem vedenju, predvsem pa jim dati globoko duhovno strukturo. Rešitev ni samo kontrola, ampak izkušnja Boga, ki daje moralno in duhovniško ustreznost.«

Po Ouelletovih besedah je danes dejanski problem duhovnikov to, da so »nekoliko dezorientirani, depresivni, tudi zaradi kampanj proti njim. Morda se ne čutijo dovolj spremljane in spoštovane. V Cerkvi imamo pomembno nalogo za odnose med škofi in duhovniki, da ponovno vzpostavimo občestvo, ki je absolutno bistvena za naše poslanstvo.«

Več prostora ženskam

Simpozij je dal tudi velik poudarek vprašanju o dodelitvi večjega prostora laikom in pomembne vloge ženskam v Cerkvi, pri čemer je Ouellet izpostavil, da ženske predstavljajo večino v žvljenju Cerkve. V zborniku tako najdemo tudi razmislek o temeljnem duhovništvu ženske.

Kardinal Ouellet je med drugim še dejal, da je zbornik namenjen mladim. Del znanstvenega odbora, ki je uredil objavljena besedila, bo namreč avgusta na svetovnem dnevu mladih v Lizboni imel konferenco za škofe, spremljevalce in mlade na temo duhovnih poklicev.

Povej naprej.