Restavriranje Marijine ikone predstavljeno v knjižni obliki

Objavljeno: 02. 03. 2023

|

<strong>Restavriranje Marijine ikone</strong> <em>predstavljeno v knjižni obliki</em>

Izšla je publikacija o restavriranju Marijine ikone Salus Populi Romani (Rešitev rimskega ljudstva), ki se nahaja v papeški baziliki Marije Velike.

Publikacijo z naslovom »Salus Populi Romani. Restavriranje starodavne ikone iz papeške bazilike Marije Velike« so v četrtek, 23. februarja, predstavili v konferenčni dvorani Vatikanskih muzejev. Restavratorska dela, ki so podrobno predstavljena v knjigi, so opravili v laboratoriju Vatikanskih muzejev za restavriranje slik in lesenih materialov, ki bo kmalu obhajal stoletnico delovanja.

Predstavitev publikacije je potekala 23. februarja v konferenčni dvorani Vatikanskih muzejev

Predstavitev publikacije je potekala 23. februarja v konferenčni dvorani Vatikanskih muzejev

Sicer pa je poleg raziskav in ugotovitev v zvezi z eno najbolj priljubljenih Marijinih podob predstavljena tudi njena zgodovina. Ljudsko izročilo pravi, da jo je naslikal evangelist Luka, čeprav je njen nastanek umeščen med 9. in 11. stoletje. Rimljani se že od srednjega veka dalje obračajo nanjo, da bi jih obvarovala pred nevarnostmi in nesrečami. Marija je upodobljena z modrim plaščem, v rokah pa drži Jezusa. Pred njo od začetka svojega pontifikata redno prihaja tudi papež Frančišek, predvsem pred in po vsakem od svojih apostolskih potovanj.

Zadnja restavratorska dela so se zaključila januarja 2018, ko so ikono namestili v zaščitni relikviarij, ki z uravnavanjem temperature in vlažnosti zraka zagotavlja njeno ohranjanje skozi čas. Januarja 2022 pa so opravili konservatorski poseg in  preverili stanje ikone. Kot je na predstavitvi publikacije zatrdila direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta, so vsako restavratorsko delo začeli z molitvijo. Nadduhovnik papeške bazilike Marije Velike, kardinal Stanislaw Rylko, pa je dejal, da so odsotnost Marijine podobe v času restavriranja še posebej opazili verniki. Zanimivo je bilo, da je po opravljenem čiščenju na površje prišla precej drugačna Marijina podoba, kot so jo poznali pred restavriranjem.

Papež Frančišek pred Marijino ikono v baziliki Marije Velike

Papež Frančišek pred Marijino ikono v baziliki Marije Velike


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.