Deset let pontifikata.

Objavljeno: 14. 03. 2023

|

<strong>Deset let pontifikata.</strong>

Uredniški direktor Dikasterija za komunikacijo Andrea Tornielli in direktor dnevnika L’Osservatore Romano Andrea Monda sta ob deseti obletnici pontifikata papeža Frančiška skupaj napisala urednikovo besedo.

13. marca 2013 se je Jorge Mario Bergoglio prvič pojavil na osrednji loži bazilike svetega Petra oblečen v belo. Skupaj z ljubeznivim poklonom zaslužnemu predhodniku je njegov začetni pozdrav že vseboval nekatere pomembne poteze papeževanja: poudarek, da je škof Rima, Cerkve, »ki v ljubezni predseduje vsem Cerkvam«; središčnost vernega Božjega ljudstva, ki ga je novi pastir prosil za blagoslov, preden je blagoslov podelil sam; molitev za »veliko bratstvo« v svetu, ki ga trgajo krivice, nasilja in vojne. V naslednjih dneh je papež pojasnil pomen imena, ki ga je želel prevzeti; povezal ga je s sanjami o »ubogi Cerkvi za uboge«: Frančišek Asiški – je dejal – je »človek uboštva, človek miru, človek, ki ljubi stvarstvo in ga varuje. In nekaj mesecev kasneje, novembra istega leta, je papež objavil spodbudo Veselje evangelija, ki je pravi road map papeževanja, ki kristjane prosi, naj s svojim življenjem pričujejo za veselje evangelija, da bodo povsod, zlasti pa najbolj trpečim, prinašali bližino in nežnost Boga, ki odpušča, sprejema, objema.

Po desetih letih smo se vprašali, kako naj proslavimo to obletnico v vatikanskih medijih in iz naših pogovorov se je oblikovala ideja, da ne bi mi toliko govorili o papežu Frančišku, ampak bi dali prostor temu, kar sta vzbudila njegovo pričevanje in njegovo učenje in čemur dajeta rast. Zato smo se odločili, da bomo dali besedo pričam v najrazličnejših razmerah v svetu. Tistim, ki vsak dan prepoznajo Nazarečanov obraz v trpečih, odvrženih, v oddaljenih. Tistim, ki pripovedujejo majhne velike zgodbe, ki dokumentirajo nemočno moč ljubezni in čudež odpuščanja v okoljih sovraštva in brezbrižnosti. Vsak je opisal odsev ene od prednostnih tem papeževanja in s tem sestavljal mozaik, Upanje, ki je možno kljub številnim mračnim znamenjem, ki smo jim priča, prvo med njimi pa je vedno bolj konkretna nevarnost za samouničenje človeštva.

Dati glas pričam se nam je zdelo najprimernejši način, da se uglasimo z Božjim ljudstvom, ki ima Frančiška rado in še naprej moli zanj. To ljudstvo sledi papežu in se skupaj z njim obrača na Jezusa z Petrovimi besedami, prepoznavajoč vir upanja in odrešenja: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.«

Ad multos annos sveti oče!

 


Foto: Vatican Media
Obj.: HŠ

Povej naprej.