V Rimu simpozij o aktualnosti okrožnice Pacem in terris

Objavljeno: 14. 03. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<em>V Rimu</em> <strong>simpozij o aktualnosti okrožnice Pacem in terris </strong>

Rimski vikariat in Papeška lateranska univerza 9. marca 2023 pripravljata simpozij o bogastvu in aktualnosti okrožnice Pacem in terris, ki jo je papež Janez XXIII. objavil pred 60 leti. Eden izmed govornikov bo tudi njegov pranečak Marco Roncalli.

Vrednost miru in dostojanstva vsake osebe

Dokument, ki je izšel 11. aprila 1963, dva meseca pred smrtjo svetega očeta, je takoj pritegnil veliko pozornosti tudi izven Cerkve in je še danes izjemno pomemben. Msgr. Francesco Pesce, direktor Urada za socialno pastoralo in delo rimske škofije, je za Vatican News spregovoril o pomenu okrožnice v preteklosti in sedanjosti. Spomnil je, da je berlinski zid predstavljal »simbol razdeljenosti sveta na dva ideološka bloka, ki sta bila sovražnika skoraj po definiciji«. Vendar pa se kljub temu papež Janez XXIII. »ni omejil na željo po pomiritvi teh dveh svetov, ampak je iskanje miru postavil v širšo in bogatejšo bivanjsko perspektivo, da bi tako opredelil pomen in notranjo vrednost dostojanstva vsake osebe«. Kot je dejal msgr. Pesce, je katoliška Cerkev s tem, ko je leta 1962 odprla drugi vatikanski koncil, »izrazila pripravljenost in potrebo po cerkveni posodobitvi in prenovi. Med drugim je predlagala poglobljen dialog s sodobnim svetom in njegovimi številnimi kompleksnostmi«.

Pomen za današnja prizadevanja za mir

Ta dialog se mora po besedah msgr. Pesceja nadaljevati tudi danes, »saj sta mir in sprava nujno potrebna«. S tem namenom tudi organizirajo simpozij, na katerem bodo premišljevali o okrožnici Pacem in terris šestdeset let po njenem izidu. »Velika sposobnost Janeza XXIII. za prepoznavanje “znamenj časa” nas potrjuje pri našem stalnem prizadevanju za mir, proti nemoralnosti in nerazumnosti vojne,« je še poudaril direktor Urada za socialno pastoralo in delo rimske škofije, ki bo simpozij tudi odprl.

Med sodelujočimi tudi pranečak papeža Janeza XXIII.

Srečanje bo vodil novinar časopisa Avvenire Toni Miira, govorniki pa bodo naslednji: Oliviero Bettinelli, namestnik direktorja Urada za socialno pastoralo in delo; Marco Roncalli, esejist in pranečak papeža Janeza XXIII.; ekonomistka in novinarka Monica De Sisto; Giulio Alfano, predstavnik študijskega programa mirovnih ved na Papeški lateranski univerzi; Flaminia Giovanelli, nekdanja podtajnica Dikasterija za celostni človeški razvoj; Massimiliano Perugia, delavski misijonar med delavci. Simpozija se bo udeležil tudi rimski vikar, kardinal Angelo De Donatis, ki bo zbrane nagovoril ob zaključku.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.