Sveti oče: Poskrbeti, da bodo mladoletni v Cerkvi varnejši

Objavljeno: 20. 03. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<strong>Sveti oče:</strong> <em>Poskrbeti, da bodo mladoletni v Cerkvi varnejši</em>

Sveti oče je poslal sporočilo udeležencem II. latinskoameriškega kongresa za preprečevanje zlorab z naslovom »Skrbeti, obveščati in komunicirati: ključni elementi za učinkovito obravnavo primerov spolnih zlorab«. Zbrane je spodbil, naj organizirajo še več podobnih dogodkov in poskrbijo, da bodo »mladoletni v naši Cerkvi varnejši«.

V paragvajski prestolnici Asuncion od 14. do 16. marca 2023 poteka II. latinskoameriški kongres za preprečevanje zlorab z naslovom »Skrbeti, obveščati in komunicirati: ključni elementi za učinkovito obravnavo primerov spolnih zlorab«. Papež Frančišek je udeležencem srečanja poslal sporočilo, v katerem je poudaril, da je njihovo delo za zaščito najranljivejših nujno in bistvenega pomena, posebej na ravni krajevnih Cerkva.

Spomnil je na apostolsko konstitucijo Praedicate Evangelium, ki je izšla pred skoraj enim letom in v kateri je rimsko kurijo pozval, »naj bo vedno bolj v službi krajevnim Cerkvam«. Delo za vzpostavitev jasnih postopkov za zaščito ranljivih oseb v Cerkvi mora po papeževih besedah »postati sestavni del dela in prednostna naloga v vsaki krajevni Cerkvi«. Ob tem doda, da je Papeški komisiji naročil, naj »nadzoruje pravilno udejanjanje motuproprija Vos estis Lux Mundi, tako da bodo imele zlorabljene osebe jasne in dostopne poti za iskanje pravice«. Sveti oče izpostavi, da je potrebno posebno pozornost nameniti »tistim delom Cerkve, kjer so zaradi pomanjkanja sredstev prizadevanja za spodbujanje ustreznih preventivnih ukrepov šele v začetni fazi. Ne sme se dopustiti, da bi krute neenakosti, ki prizadenejo naše družbe, prizadele tudi našo Cerkev,« še zapiše papež ter spomni na srečanje o zaščiti mladoletnih, ki so se ga pred štirimi leti v Vatikanu udeležili škofje in redovni predstojniki z vsega sveta.

»Spolne zlorabe duhovnikov in njihovo prikrivanje s strani škofov in redovnih predstojnikov so pustile neizbrisno rano v Kristusovem telesu, Cerkvi, zaradi škode, ki je bila povzročena tako velikemu številu ljudi. Kdorkoli zanemarja vpliv te zgodovine ali minimalizira sedanjo nevarnost, omalovažuje tiste, ki so veliko pretrpeli, ter zavaja tiste, za katere trdi, da jim služi. Spolna zloraba s strani kogarkoli v Cerkvi, ne glede na to, kje se je zgodila, je jasna in prisotna nevarnost za blagor Božjega ljudstva,« je še prepričan papež Frančišek.

Ob koncu sporočila sveti oče zapiše, da so cerkveni voditelji že veliko storili na področju soočanja in preprečevanja zlorab, kar kaže tudi tokratni kongres v Paragvaju. »Gre tudi za izraz sinodalnega procesa srečevanja, poslušanja, razmišljanja in medsebojne pomoči pri prizadevanju za preprečevanje zlorab v Cerkvi.« Papež udeležence kongresa spodbuja, naj organizirajo še več podobnih dogodkov in poskrbijo, da bodo »mladoletni v naši Cerkvi varnejši«.


Vir: Vatican News

Foto: ©soupstock – stock.adobe.com

Obj.: HŠ

Povej naprej.