Papeževo sporočilo upanja med »Statio Orbis« bo poletelo v vesolje

Objavljeno: 30. 03. 2023

|

<strong>Papeževo sporočilo upanja med »Statio Orbis«</strong> <em>bo poletelo v vesolje</em>

V ponedeljek, 27. marca 2023, je v dvorani Marconi na sedežu Radia Vatikan potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili vesoljsko misijo »Spei Satelles« (Varuh upanja). Raketa bo 10. junija iz Kalifornije v vesolje ponesla nanoknjigo z govorom papeža Frančiška med Statio Orbis na praznem Trgu svetega Petra 27. marca 2020. Satelit in nanoknjigo bo sveti oče blagoslovil 29. marca.

27. marca so minila tri leta od molitvenega dogodka Statio Orbis, ki ga je med pandemijo na praznem Trgu svetega Petra vodil papež Frančišek v povezanosti s celotnim človeštvom. V deževnem večeru je bil sam pred baziliko v molitvi pred podobo Marije, Rešiteljice rimskega ljudstva in Križanim iz cerkve svetega Marcela. Ob koncu je z Najsvetejšim blagoslovil trpeče človeštvo. Zdelo se je, da želi pandemija posrkati vse, čez vse pa so odmevale Jezusove besede, ki jih je ponovil papež Frančišek: »Kaj ste strahopetni? Ali še nimate vere?«

Knjiga v Svetovni banki semen

To je tudi naslov knjige, ki je eno leto kasneje izšla pri Vatikanski založbi v spomin na ta neponovljivi trenutek. V njej so zapisane besede, ki jih je izrekel papež, in razmišljanja, ki so sledila. Ta trenutek molitve vsega človeštva s časom in okoliščinami ni zbledel, temveč je zrasel kot zasajeno seme. Ukoreninil se je in kmalu obrodil sadove. Leta 2022 je Libanonec Michael Haddad, ki je paraliziran od šestega leta dalje, po tem, ko je prehodil 100 kilometrov na severnem tečaju, knjižico formata 6×8 cm odnesel v Svetovno semensko banko na norveškem otočju Svalbard, ki je približno 1200 km oddaljeno od severnega tečaja.

Kot je na novinarski konferenci dejal msgr. Lucio Ruiz, tajnik Dikasterija za komunikacijo, bo z raketo, ki bo vzletela iz baze Vandenberg v Kaliforniji, v orbito poslan nanosatelit z nanoknjigo o Statio Orbis.

Znamenje enotnosti in upanja v razdeljenem svetu

Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacijo, pa je na predstavitvi poudaril, kako pomenljivo je, »da se je v času epohalnih sprememb, v katerem živimo, zbrala skupnost, ki jo sestavljajo znanstveniki, raziskovalci, akademiki in tisti, ki delujejo na področju komunikacije. Njihov namen je predstaviti skupno delo kot majhno znamenje enotnosti in upanja v svetu, v katerem vladata razdeljenost in obup«. Ruffini je izpostavil, da je novinarska konferenca potekala na dan, ki predstavlja »emblematično znamenje naše nedavne zgodovine, za katero se je pred tremi leti zdelo, da se je skoraj končala, ko se je nepredvideno in mračno ustavila«. »Biti danes tukaj pomeni tudi konkretno pokazati, da je mogoče sodelovanje med ženskami in moškimi znanosti ter ženskami in moškimi vere,« je sklenil prefekt Dikasterija za komunikacijo in spomnil na besede papeža Frančiška v apostolski spodbudi Evangelli gaudium: »Vera se ne boji razuma; nasprotno, išče ga in mu zaupa.«

Nanoknjiga s premerom dveh milimetrov

Nanosatelit so izdelali študenti laboratorija za sisteme in tehnologije za vesoljske raziskave na Politehniki v Torinu. »Nanoknjiga pa je struktura iz silicija s premerom dveh milimetrov, v kateri je približno 6 milijonov nanodelcev, ki so manjši od tisočinke premera človeškega lasa,« je pojasnil Andrea Notargiacomo, glavni raziskovalec na Inštitutu za fotoniko in nanotehnologijo.

Vera in znanost hodita skupaj

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi p. Gabriele Gionti, namestnik direktorja Vatikanskega observatorija, ki je poudaril, da »vera in znanost hodita skupaj«. Naloga astronomskega observatorija in znanstvenega raziskovalnega centra katoliške Cerkve je po njegovih besedah ta, da »prepoznava, da je znanost Božje delo in jo je potrebno sprejeti kot tako«. Giorgio Saccoccia, predsednik Italijanske vesoljske agencije pa je dejal, da je tehnologija »del našega vsakdanjega življenja, zato jo lahko in moramo uporabljati v službi vere«. Spomnil je, da se ob pogledu na Zemljo iz vesolja ne vidijo meje, ter dejal: »Morda nam pogled z neba lahko pomaga razumeti, da je naš planet edinstven in pripada vsem«.

Satelit komunicira z dejstvom, da obstaja

Duhovnik Luca Peyron, direktor Službe za digitalni apostolat nadškofije Torino, je pojasnil, da je satelit, ki bo poslan v orbito, edinstven: »Čeprav gre za telekomunikacijski satelit, opremljen s komunikacijskimi sistemi za upravljanje in z radiem za širjenje sporočil, pa satelit komunicira predvsem s preprostim dejstvom, da je: da obstaja in da vsebuje knjigo.«


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: HŠ

Povej naprej.