3. april: Izdati Jezusa

Objavljeno: 31. 03. 2023

|

3. april: Izdati Jezusa

Današnji dan  nas vabi, da bolj vstopimo v skrivnost velikega tedna. Sam začetek Markovega poročila o Jezusovem trpljenju nam ponuja zanimiv uvod. V tem tednu smo že slišali o Jezusovem obisku v hiši Simona Gobavca, kjer je neka žena z alabastrno posodico dragocenega dišavnega olja iz pristne narde z oljem mazilila Jezusa. Temu sledi kratko poročilo o tem, da je Juda Iškarijot, eden izmed dvanajsterih, šel k vélikim duhovnikom, da bi jim ga izročil. Ko so za to slišali, so se razveselili in obljubili, da mu bodo dali denar.

Pred nami se zariše dvojica žena z oljem in Juda z denarjem. Žena podarja Jezusu najdražje, podobna je ubogi vdovi, ki je dala v tempeljsko zakladnico vse, kar je imela. Judu pa je najdražje bogastvo, hoče denar in je zanj pripravljen izdati prijatelja. To je spopad velikega tedna: podarjati drugim ali grabiti zase.

Podobno dvojico lahko vidimo v Petru in Jezusu. Peter ni pripravljen priznati, da je Jezusov prijatelj. Zataji svoje ime, da bi se rešil trpljenja. Na drugi strani pa je Jezus pripravljen izgubiti svoje dobro ime, zato da bi nas rešil. On, kot Božji sin, umira na križu kot razbojnik.

Hkrati poročilo o Jezusovem trpljenju pripoveduje o nekem mladeniču, ki je bil šel za Jezusom in je bil ogrnjen le z lanenim oblačilom. Ko so ga hoteli zgrabiti, je oblačilo pustil in gol pobegnil. Jezus pa ni pobegnil, ampak je celo dopustil, da so ga golega zasramovali. Rešiti glavo, je bil cilj tistega učenca, rešiti človeštvo, pa Jezusov cilj.

Tako je tudi žalostno slišati, kako je moral tisti, ki je prostovoljno vzel nase križ zaradi nas, sprejeti pomoč Simona iz Cirene. Ta je križ sprejel pod prisilo, Jezus prostovoljno.

V velikem tridnevju smo torej povabljeni, da se vprašamo, kako se v nas bije spopad med logiko darovanja in logiko sebičnosti. Živimo zase ali za druge, v umiranju ali v iskanju mirnega in lagodnega življenja. V ključnih trenutkih ta spopad terja življenja. Ali se tega zavedamo? Ali se zavedamo, da z mlačnostjo stopamo  na stran tistih, ki zahtevajo nedolžno kri? Resnica osvobaja, laž terja nedolžne žrtve!



Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Hinh anh cua tranvinhphuc77

Obj.: HŠ

Povej naprej.