Otrokom približajmo Veliki četrtek

Objavljeno: 04. 04. 2023

|

Kategorije: Družina

<strong>Otrokom</strong> približajmo <em>Veliki četrtek</em>

Otroci potrebujejo našo pomoč, da lažje vstopijo v skrivnost velikonočnega tridnevja in razumejo simboliko, ki jo v teh dneh uporabljamo.

Veliki četrtek je za vse nas čudovit in vesel praznik. Na ta dan se spominjamo, kako je Jezus pri zadnji večerji vzel kruh, ga razlomil, dal jesti apostolom in jim dejal, da je to Njegovo telo, ki se daje za nas. S tem je postavil sveto evharistijo in to ponavljamo pri vsaki sveti maši. S tem dejanjem je Jezus postavil tudi duhovništvo. Duhovniki se zato na veliki četrtek zberejo v stolnici in se Bogu zahvalijo za svojo duhovniško službo.

Pri večerni sveti maši zvonovi ob slavi še zadnjič zazvonijo, nato pa utihnejo do praznovanja velike noči, ko slavimo Jezusovo vstajenje iz groba.

Kako lahko ta spomin obhajamo doma?

Na veliki četrtek lahko v družini iz kilograma pšenične moke spečemo dvanajst majhnih hlebčkov kruha in se z njimi spomnimo večera, ko je Jezus dvanajstim apostolom razdelil kruh in vino, svoje telo in kruh.

Majhne hlebčke pojemo pri večerji. Jezusu se zahvalimo, da je pred svojo smrtjo tudi za našo družino prosil Očeta, da bi bili eno.

Spomnimo se, da je Jezus na večer po zadnji večerji odšel v vrt Getsemani. Tudi mi se mu pridružimo v molitvi žalostnega dela rožnega venca ali vsaj ene desetke rožnega venca (npr. ki je za nas krvavi pot potil). Rožni venec molimo tako, da najprej zmolimo očenaš, nato pa deset zdravamarij, pri katerih pred “sveta Marija” napovemo skrivnost:

  1. desetka: ki je za nas krvavi pot potil
  2. desetka: ki je za nas bičan bil
  3. desetka: ki je za nas s trnjem kronan bil
  4. desetka: ki je za nas težki križ nosil
  5. desetka: ki je za nas križan bil.

Nadaljujemo s: sveta Marija … Po vsaki desetki molitev sklenemo s: Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu. Kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen. O Jezus odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja in privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste, ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja.

Spodbuda za pogovor

Danes je Jezus podelil prvo obhajilo svojim apostolom. Kaj jim je Jezus dejal? Kako mislite, da so se počutili? Kadar greste k maši, ste pri zadnji večerji!

Današnja molitev

Jezus, hvala ti, ker si nam podaril samega sebe in se lahko združimo s teboj v podobi koščka kruha. Amen.

Obj.: L. M.

Foto: Fb

Povej naprej.