Družine molijo za nove duhovne poklice

Objavljeno: 19. 04. 2023

|

Kategorije: Družina

<strong>Družine</strong> molijo za <em>nove duhovne poklice</em>

Oče/mama: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Vsi: Amen.

Predlog za pesem: Jezus se ob morju ustavi

Danes smo se v krogu družine zbrali k molitvi za duhovne poklice. Verujemo Jezusovim besedam, da kjer sta dva ali so trije zbrani v njegovem imenu, je On sredi med njimi. Kot majhna Cerkev želimo v neizmernem zaupanju s svojo molitvijo najprej počastiti tebe, naš Veliki duhovnik in te prositi, da pošlješ delavce na svojo žetev.

Gospod, ti veš, da nismo popolni. Če bi bili popolni, ne bi potrebovali tebe. Gospod, ti veš, da nimamo časa, da smo zaposleni, da prihajamo domov pozno. Gospod, ti veš, da ni vse tako, kot bi moralo biti. Toda vemo, Gospod, da lahko ti spremeniš naš vsakdan. V temnih dneh lahko s svetlobo tvoje luči zažari novo življenje. Zaupamo, da lahko napolniš naš dom z veseljem, srečo in ljubeznijo, če ti le dovolimo vstopiti. Vabimo te v našo družino, hočemo ti dati dom v njej. Danes začenjamo delati prostore miru, sprave in odpuščanja, da ti pokažemo, da mislimo resno. Nič in nihče nas ne bo ločil od tvoje ljubezni, Gospod. Ena družina bomo, eno srce v Božjem Srcu. Pridi torej, Gospod, pridi v našo družino.

Molitev (vsi):

O vzvišeni in veličastni Bog

razsvetli temine mojega srca,

daj mi pravo vero, trdno upanje, popolno ljubezen,

globoko ponižnost, razumnost in spoznanje,

da se bom držal Tvojih zapovedi. Amen

Bralec/ka:

Bog je vsakemu podaril življenje po starših. Najprimernejši prostor za odraščanje je ljubeča skupnost staršev. Vez med starši in otroki se izgrajuje tudi z vsem, kar starši naredijo za svoje otroke skozi obdobja detinstva, otroštva in najstništva. Ta povezanost mora voditi k odraslosti otrok. Marija je z darovanjem Jezusa v templju kaže staršem in drugim vzgojiteljem, da vzgojno delo mora biti usmerjeno k dnevu, ko se bodo otroci osamosvojili, se od njih poslovili ter odšli po poteh, ki jim jih je Gospod namenil.

Prošnje:

  • Naj Marija izprosi staršem milost, da bodo svojim otrokom v otroštvu zagotavljali varnost, v mladosti pa trdnost in zaupanje. – Prosimo te, usliši nas.
  • Naj starši pomagajo otrokom odrasti v samostojne, odgovorne, ustvarjalne in do drugih ljudi sočutne osebnosti.  – Prosimo te, usliši nas.
  • Naj starši pomagajo otrokom odkrivati, kakšen načrt ima Bog za vsakega izmed njih, da bodo z zaupanjem v Gospoda in v svoje otroke lahko blagoslovili njihovo pot v odraslost. – Prosimo te, usliši nas.

Desetka rožnega venca: Ki si ga Devica v templju darovala.

Bralec/ka:

Površen pogled na duhovnike, redovnike in redovnice ocenjuje, kaj delajo za Boga, za Cerkev in za ljudi. Bistvo duhovnega poklica pa je nekje drugje. Začetek duhovnega poklica je klic od Gospoda. Poklicani živo začuti povabilo, da bi sebe posvetil Gospodu. Biti duhovnik, redovnik ali redovnica najprej pomeni prepustiti se Gospodu, da me on prevzame in oblikuje kakor glino v lončarjevi roki. Osnovno poslanstvo Bogu posvečenih je zato skrb za živ osebni odnos z Gospodom. Sad tega odnosa pa je pričevanje z življenjem, besedo, delom in odnosi do drugih. Duhovniki, redovniki in redovnice kažejo, da nas Bog dela odrešene, osvobojene, zadovoljne in vesele ljudi, kar bo v polnosti uresničeno v večnosti. Na tem temelju izvršujejo poslanstvo gradnje Božjega kraljestva.

Prošnje:

  • Naj bodo vsi v duhovnih poklicih možje in žene pristne in globoke vere. – Prosimo te, usliši nas.
  • Naj bodo vsi v duhovnih poklicih dobri poslušalci božjih navdihov. – Prosimo te, usliši nas.
  • Naj duhovniki, redovniki in redovnice z veseljem, predanostjo in zavzetostjo delajo za Božje kraljestvo. – Prosimo te, usliši nas.
  • Nakloni svoji Cerkvi novih duhovniških, redovniških in misijonskih poklicev. – Prosimo te, usliši nas.

Desetka rožnega venca: Ki je oznanjal Božje kraljestvo.

Bralec/ka:

Jezus nas navdušuje za velik ideal – za Božje kraljestvo. Mladi se sprašujejo: kaj želim v življenju postati? Pomembnejše vprašanje zanje je: kakšen človek hočem postati? Ali sem pripravljen Gospodu, ki kliče, odgovoriti: Kaj želiš, da storim?

Prošnje:

  • Naj mladi v svojem mladostnem iskanju prepoznajo v Kristusu pravega prijatelja, ki jih bo napolnjeval z zadovoljstvom. – Prosimo te, usliši nas.
  • Naj v Gospodu začutijo duhovno moč, da bodo rekli »da« temu, h čemur jih on kliče. – Prosimo te, usliši nas.
  • Naj se usposobijo za služenje v zakonskem in družinskem ali v Bogu posvečenem življenju. – Prosimo te, usliši nas.
  • Pomnoži našim mladim s posebnimi milostmi duha velikodušnosti, odpovedi in požrtvovalnosti, da se bodo pogumno odločali tudi za duhovne poklice. – Prosimo te, usliši nas.

Desetka rožnega venca: Ki je od mrtvih vstal.

Sklep – molitev (vsi):

Gospod, naredi me za orodje svojega miru.
Kjer je sovraštvo, naj prinašam ljubezen.
Kjer je žalitev, naj prinašam odpuščanje.
Kjer je nesloga, naj prinašam edinost.
Kjer je dvom, naj prinašam vero.
Kjer je zmota, naj prinašam resnico.
Kjer je obup, naj prinašam upanje.
Kjer je žalost, naj prinašam veselje.
Kjer je tema, naj prinašam luč.
Učitelj, naj se ne trudim,
da bi me drugi tolažili ampak naj sam tolažim;
da bi me drugi razumeli ampak naj sam razumem;
da bi me drugi ljubili ampak naj sam ljubim.
Kajti, ko dajemo, prejemamo;
ko odpuščamo, nam je odpuščeno;
in ko umremo, vstanemo v večno življenje. Amen.

Predlog za pesem: O moj Bog, dopusti mi

Oče/mama: Gospod nas blagoslovi, varuj vsega hudega in privedi v večno življenje. Amen.


 

Pripravil: br. Stane Bešter OFMCap

Viri: Za Teboj, Gospod, Maribor 2005 (Slomškova založba); Molitvena naveza za dobre družine in duhovne poklice, Bratje kapucini 2023.

Obj.: Luka M.

Povej naprej.