Sveti oče: molitev, bratstvo in služenje bližnjemu so moč posvečenega življenja

Objavljeno: 19. 04. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

<strong>Sveti oče:</strong> <em>molitev, bratstvo in služenje bližnjemu</em> so moč posvečenega življenja

Papež Frančišek se je v ponedeljek, 17. aprila 2023, srečal s predstavniki Skupnosti blagrov, ki je bila ustanovljena pred petdesetimi leti v Franciji. Danes deluje na petih celinah, njen apostolat pa vključuje delo z mladimi, pomoči potrebnimi ter prizadevanje medverski dialog. Sveti oče je prisotnim pripravljeni govor izročil v branje in jih osebno pozdravil.

Na začetku govora papež poudari, da je njihova karizma, ki je nastala z razmahom katoliške karizmatične prenove, »dar za Cerkev in svet«. Kot imajo zapisano tudi v svojem Pravilu (prim. 5), sta bili od vsega začetka v njenem središču »izkušnja binkošti in eshatološka razsežnost«. Z njuno spodbudo se karizma še vedno »širi in udejanja z življenjem v Duhu, občestvom življenjskih stanov in apostolata«.

Po besedah svetega očeta se izkušnja binkošti v duhovnem življenju članov Skupnosti blagrov izraža v »nenehnem iskanju povezanosti z Bogom, ki se uresničuje v vsakdanjem obhajanju evharistije, v adoraciji Najsvetejšega zakramenta, molitvenem življenju v skladu s karmeličansko duhovnostjo ter v iskanju nenehne molitve po duhovnosti vzhodnih Cerkva«. Papež je dodal, da je to molitveno življenje temelj njihovega »bratskega občestva, ki ga navdihuje trinitarični vir in ki vsakemu omogoča, da se uresniči v svoji osebni poklicanosti.

V nadaljevanju govora sveti oče spomni, da je apostolat Skupnosti blagrov zelo obsežen in raznolik: bogoslužja v njihovih hišah se udeležujejo tudi drugi ljudje, svoje izkušnje z njimi pa podelijo tudi na osebnih ali skupinskih duhovnih obnovah. Pomembno pričevanje predstavlja njihova prisotnost v nekaterih svetiščih v Franciji, Italiji, na Madžarskem in v Slonokoščeni obali ter poslanstvo duhovnikov na župnijah.

Skupnost blagrov je prav tako dejavna na področju humanitarnih projektov v državah v razvoju, kjer se posebej posvečajo sprejemu mladoletnih v težavah, podhranjenim otrokom in otrokom s posebnimi potrebami, revnim družinam, skrbijo pa tudi za razdeljevanje hrane in zdravstveno oskrbo. V večini svojih hiš so odprli svetovalne centre za ljudi v stiski, enako storitev nudijo tudi v zaporih.

Vse to je po papeževih besedah razlog za zahvalo Bogu, še posebej njihovo »prizadevanje za služenje osebam, ki so šibke in potisnjene na rob v družbi, onesnaženi s kulturo odmetavanja«. Kot pomemben vidik apostolata Skupnosti blagrov nadalje sveti oče izpostavi tudi občasne poletne misijone v počitniških krajih, kjer organizirajo trenutke molitve, svete maše, adoracije, srečanja, ulične predstave, bedenja in nočno evangelizacijo. Papež poudari, da je to znamenje »odprtosti za potrebe mladih ter pripravljenosti, da bi Božjo besedo prinašali v vse kraje in okoliščine«. Njihova romanja v Sveto deželo in druge romarske kraje pa so »zelo močne duhovne izkušnje, ki pomagajo poglabljati vero in osebni odnos z Bogom«.

Ob koncu nagovora se papež Skupnosti blagrov zahvali za služenje Cerkvi in svetu, posebej za njen prispevek na področju medverskega dialoga, spodbujanja miru in varovanja človekovih pravic. »V življenju skupnosti utelešate dar bratske ljubezni, ki je temelj našega krščanstva, in spominjate, da nismo poklicani biti sami, ampak moramo hoditi skupaj in si medsebojno pomagati na poti rasti v veri in Božji ljubezni. To je moč posvečenega življenja: podelitev bratskega življenja, molitev in služenje bližnjemu,« še zapiše sveti oče in spodbudi člane Skupnosti blagrov, naj vztrajajo pri svojem poslanstvu »z gorečnostjo in brez strahu« ter z veseljem in upanjem »izpričujejo vero in ostanejo vedno odprti in poslušni vodstvu Svetega Duha«.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.