Sinoda bo do konca maja pripravila Instrumentum laboris

Objavljeno: 24. 04. 2023

|

<em>Sinoda bo do konca maja</em> pripravila <strong>Instrumentum laboris</strong>

V četrtek, 20. aprila 2023, so v dvorani Tiskovnega urada Svetega sedeža pred novinarji pregledali dosedanjo sinodalno pot. Obnovili so vzdušje dialoga in poslušanja, ki je bilo značilno za celinsko fazo. Sklepni dokumenti, ki so bili poslani Generalnemu tajništvu in so sad skupnega razločevanja Božjega ljudstva, bodo pripeljali do vodilnega besedila, ki bo med oktobrskim zasedanjem služilo globlji proučitvi napetosti in prednostnih nalog, ki so se pojavile na krajevni ravni.

 

Različnost ne preprečuje edinosti. To je jedro tega, kar je bilo povedano 20. aprila na tiskovni konferenci ob sklepu druge, celinske faze sinodalnega procesa 2021-2024. Predvideva se, da bo Instrumentum laboris za jesensko Generalno zasedanje pripravljen do konca maja letos.

Sestra Natalie Becquart: za dialoško Cerkev

Ideja o krožnosti na vseh ravneh in vizija dialoške Cerkve sta bili merili, ki sta vodili in bosta tudi v prihodnje vodili poslušanje delnih Cerkva. Sestra Natalie Becquart, podtajnica Generalnega tajništva sinode, je naredila kratek pregled celinskih etap in spomnila na njihove posebnosti. V Libanonu na primer se je sinodalno izkustvo srečevalo s pripovedmi o travmi po potresu v Siriji in Turčiji in je postalo priložnost za koristnost bližine, ki je vlila nove moči in upanje. Srečanje v Adis Abebi za udeležence afriške etape je za mnoge sovpadlo s prvo priložnostjo za potovanje izven svoje države. Za vse so bile celinske etape trenutki izmenjave daril: od značilno azijske občutljivosti v skrbi za notranjost in za harmonijo s stvarstvom, pa do medverskega dialoga, ki ga živijo predvsem na Bližnjem Vzhodu. Še posebej se ji je v spomin vtisnilo doživetje, o katerem je pripovedoval laik iz Abu Dabija, ki živi v župniji, v kateri je zastopanih 99 narodnosti in 7 obredov.

Msgr. Costello (Oceanija): doživljamo globoko edinost

»Dejansko doživljamo globoko edinost, ki ne le, da ne temelji na uniformnosti, ampak nas tudi vabi, naj opustimo vsakršno prizadevanje za togo uniformnost,« je dejal monsinjor Timothy John Costelloe, nadškof v Perthu in predsednik Avstralske škofovske konference. Opozoril je na raznolikost kultur, ki je navzoča v Oceaniji, in izrazil željo, »da ni nikoli dobro, da ljudje delajo ‘v mehurčku’. Na to sinodalno potovanje moramo stopiti z odprtimi očmi, ušesi in srci.« Kajti vedno je tik za vogalom nevarnost, da lahko zamudimo priložnost, ki pa je učenca na poti v Emavs nista zamudila. Prelat upa, da bodo doslej pripravljeni dokumenti sedaj široko krožili na vseh ravneh in dali smer učinkovitemu poglabljanju.

Digitalna sinoda, presenetljiva novost

Sadove poslušanja Božjega ljudstva, ki je navzoče na spletu, je predstavil monsinjor Lucio Adrián Ruiz, tajnik Dikasterija za komunikacijo. Resnični digitalni misijonarji so hoteli doseči vse tiste ljudi, ki ne sodelujejo v cerkvenih ustanovah, živijo pa na omrežjih in želijo slediti tej poti Cerkve. Monsinjor Ruiz jih imenuje »katoliški vplivneži« in so se od 250 v začetnih fazah povzpeli na približno tisoč. Dosežena je bila precej obsežna populacija, predvsem v starosti od 18 do 40 let. 30% jih je neverujočih ali so oddaljeni od Cerkve, vendar jih ta pot zanima. »V prvi fazi – poroča tajnik – smo prejeli 150.000 izpolnjenih vprašalnikov iz 115 držav v 7 jezikih. Potencial teh digitalnih misijonarjev je 20 milijonov sledilcev. Mladi so, kar zadeva čas, oblike in metodologije našli dinamiko, ki jim bolj ustreza. Neverujoči in oddaljeni od Cerkve so našli pot približevanja in dialoga, ki jim je omogočila, da so se bolj svobodno izrazili in se približali.«

Ekumenske konference

Pater Hyacinthe Destivelle, uradnik Dikasterija za pospeševanje edinosti kristjanov je končno postavil poudarek na sinodalno pot kot na ekumensko pot. Pojasnil je, da so s pomočjo Inštituta za ekumenske študije Angelicum in Fundacije Pro Oridente na Dunaju leta 2022 in 2023 organizirali štiri mednarodne konference, ki so bile osredotočene na razumevanje in uresničevanje sinodalnosti v štirih velikih krščanskih izročilih: pravoslavni, vzhodni pravoslavni, zgodovinski protestantje in nove cerkvene stvarnosti. Več kot sto teologov, zgodovinarjev in kanonistov iz različnih krščanskih izročil in z raznih celin je bilo povabljenih, da predstavijo sinodalno izkustvo v njihovih Cerkvah, zlasti o treh prvenstvenih temah sedanje sinode: občestvo, udeležba in poslanstvo. Sinteza teh povzetkov je bila poslana na Tajništvo sinode in jo bo skupaj z drugimi akti konferenc v kratkem objavila Libreria Editrice Vaticana.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.