Na splošni avdienci ob papežu Frančišku koptski pravoslavni patriarh Tawadros II.

Objavljeno: 11. 05. 2023

|

<strong>Na splošni avdienci</strong> ob papežu Frančišku <em>koptski pravoslavni patriarh Tawadros II.</em>

Današnja splošna avdienca je potekala v znamenju obiska aleksandrijskega papeža in koptskega pravoslavnega patriarha Tawadrosa II. v Rimu, ki se je avdience skupaj z delegacijo tudi udeležil. Papež Frančišek, ki tokrat ni imel kateheze, je Tawadrosa II. posebej pozdravil, zbrane na Trgu svetega Petra pa je nagovoril tudi sam patriarh.

Povod za obisk Rima, kjer se patriarh Tawadros II. mudi od 9. do 14. maja, je obeležitev 50. obletnice zgodovinskega srečanja med svetim papežem Pavlom VI. in aleksandrijskim papežem Shenoudo III., maja 1973, na kar je Frančišek spomnil v svojem nagovoru.

»To je bilo prvo srečanje med rimskim škofom in patriarhom koptske pravoslavne Cerkve, ki je ravno 10. maja doseglo vrhunec s podpisom nepozabne skupne kristološke izjave. V spomin na ta dogodek je njegova svetost Tawadros pred desetimi leti, nekaj mesecev po svoji in moji izvolitvi, prvič prišel k meni 10. maja in predlagal, da bi vsakega 10. maja praznovali “dan koptsko-katoliškega prijateljstva“, ki ga od takrat praznujemo vsako leto.«

Sveti oče se je Tawadrosu, ki ga je imenoval »dragi prijatelj in brat«, zahvalil, da je sprejel povabilo ob tej dvojni obletnici: »Molim, da bi luč Svetega Duha razsvetlila Vaš obisk v Rimu, pomembna srečanja, ki jih boste imeli tukaj, predvsem pa najine osebne pogovore. Iz srca se Vam zahvaljujem za Vaš trud za vedno večje prijateljstvo med koptsko pravoslavno Cerkvijo in katoliško Cerkvijo.«

Frančišek je dejal, da na priprošnjo svetnikov in mučencev koptske Cerkve prosi vsemogočnega Boga, naj »nam pomaga rasti v občestvu, v eni in sveti povezanosti vere, upanja in krščanske ljubezni«, pri čemer je spomnil na koptske mučence, ki so bili ubiti na libijski obali leta 2015, ter dodal, da so mučenci koptske Cerkve tudi naši mučenci.

Sveti oče je vse zbrane na splošni avdienci prosil za molitev, da bi Bog blagoslovil Tawadrosov obisk v Rimu in varoval vso koptsko pravoslavno Cerkev. »Naj nas ta obisk približa blagoslovljenemu dnevu, ko bomo eno v Kristusu!«

Tawadros II.: »Izbrali smo ljubezen«

Na 50. obletnico zgodovinskega srečanja med Pavlom VI. in Shenoudo III. ter 10. obletnico svojega prvega srečanja s Frančiškom, je spomnil tudi Tawadros II. Kot je dejal, je 10. maj »dan bratske ljubezni«, ki »uteleša krščanski duh in ljubezen, ki naju združuje v služenju Bogu ter bratom in sestram v človeštvu, da bi v sebi uresničili, kar je rekel Janez: “Preljubi, ljubimo se med seboj, saj je ljubezen iz Boga in vsak, ki ljubi, je rojen iz Boga in Boga pozna“ (1 Jn 4,7)«.

»Izbrali smo ljubezen, čeprav gremo proti toku pohlepnega in sebičnega sveta; sprejeli smo izziv ljubezni, ki jo od nas zahteva Kristus, in postali bomo pravi kristjani, svet pa bo postal bolj človeški, saj bo ves svet spoznal, da je Bog ljubezen in da je to njegovo najvišje ime,« je dejal patriarh Tawadros II.

Navedel je besede iz knjige Razodetje: »Kdor zmaga, ga bom naredil za steber v svetišču svojega Boga in nikoli več ne pojde iz njega« (Raz 3,12). Pozval je k veri v to obljubo, da bi »premagali zlo sveta z vsemi njegovimi slabostmi«, izpolnjevali odgovornost, ki jo imajo, »živeli kot sladki vojn po Kristusu v tem svetu« ter se povezali po Njegovem miru.

Splošna avdienca se je sklenila s skupno molitvijo Očenaša. Papež Frančišek in papež Tawadros II. pa sta vsem zbranim podelila blagoslov.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.