Zakaj raste zanimanje za družinsko katehezo?

Objavljeno: 05. 06. 2023

|

Kategorije: Družina

Zakaj raste <strong>zanimanje</strong> za <em>družinsko katehezo</em>?

Nobena skrivnost ni, da je družinsko življenje danes stalno na preizkušnji. Starši se čutijo premalo opremljeni za svoje poslanstvo vzgoje otrok. Prav tako ni skrivnost, da je na preizkušnji tudi kateheza osnovnošolskih otrok ali verouk, kot temu običajno rečemo. Katehisti so brez prave podpore staršev. Z njihove strani pogrešajo več zanimanja, angažmaja in sodelovanja v verski vzgoji njihovih otrok.

Nekatere župnije so odgovor na oba izziva prepoznale v programu družinske kateheze. Nastal je leta 2011 v župniji Domžale na pobudo sester Natalije in Jane Podjavoršek. V njej družinska in verska vzgoja nista več nekaj ločenega. Kaj sploh je družinska kateheza, kako poteka in kateri pogoji morajo biti izpolnjeni zanjo?

Namen družinske kateheze

Izraz ‘družinska kateheza’ lahko pomeni dvoje: katehezo v družini, ki jo vodijo starši za otroke, ali pa program družinske kateheze na posameznih župnijah.

Namen obeh je isti, in sicer, da starši prevzamejo pobudo za versko vzgojo svojih otrok doma v družini, vključujejo pa se tudi v katehezo na župniji (družina družin). V tem župnijskem programu so katehisti še vedno izjemno pomembni, primarno odgovornost pa prevzamejo starši, kajti noben, še tako odličen katehist, ne more nadomestiti staršev, če oni odpovedo.

Starši potrebujejo podporo širšega občestva, oz. župnije. V programu družinske kateheze se starši učijo poslušati drug drugega, pogovarjajo se o vsebinah vere. Učijo se, kako posredovati te vsebine otrokom in to tudi izpeljejo, ko doma vodijo družinsko molitev, bogoslužje ali katehezo.

Kaj ima družina od družinske kateheze?

Družina se uči odpirati Bogu, se pogovarjati o Njem, izkušati njegovo prisotnost in zaupati v Njegovo delovanje. Učijo se odpirati tudi drug drugemu, se spoznavati, poslušati, sprejemati, odpuščati, ljubiti … Družinska kateheza deluje povezovalno na družinske člane in med družinami. Vsi ponotranjijo izkušnjo, da je vera del vsakdanjega življenja in odnosov, ki jih živijo.

Za starše je dobro, da vedno znova iščejo enotnost tudi v verski vzgoji otrok. Pri družinski katehezi v skupini staršev oba dobita oporo, usmeritev in potrditev. Vzgoja je enostavnejša, ko so družine povezane med seboj. Res pa je, da se pri družinski katehezi od staršev zahteva nekoliko več vloženega časa in iniciative. Njihov angažma otroci cenijo, saj dojamejo, da jim starši hočejo dobro in da je to, kar govorijo, življenjska resnica in ne le neka obravnavana snov, ki se jo morajo naučiti.

Nekateri pogoji

Vsekakor je župnikova podpora ključnega pomena. Voditelj programa družinske kateheze na župniji mora imeti župnikovo zaupanje. Ker je vsaka župnija edinstvena, je potrebno program družinske kateheze prilagoditi okoliščinam. Na splošno ima župnik več dela s katehisti in ekipo staršev voditeljev kot z otroki. Skupaj iščejo priložnosti, kdaj in kako se družine vključujejo v dejavnosti župnije, kot so npr. miklavževanje, romanje, koledovanje, družinski križev pot, pasijon, izdelovanje butaric, peka kruhkov …

Za program družinske kateheze mora imeti župnija na razpolago dovolj prostorov, nekaj manjših in en večji prostor. Na srečanje namreč pride celotna družina, začnejo ga vsi skupaj, nato se otroci razdelijo v skupine po triadah, predšolski so posebej, starši pa prav tako. Na koncu spet zaključijo skupaj. Nekaj vztrajnosti je treba, da se oblikuje ekipa staršev voditeljev in formirajo animatorji za vsako triado. Animatorji so izmed tistih otrok, ki so že prejeli zakrament sv. birme. Srečujejo se 1x mesečno, tudi v kontekstu priprave na poletni župnijski oratorij.

Zelo pomembno je, da odgovorni voditelj pozna družinsko življenje z vso njeno dinamiko konfliktov, rasti in izzivov. Če nima svojih otrok, mora imeti izostren čut za starše in otroke.

Nekaj informacij o družinski katehezi

Zanimanje za družinsko katehezo raste od samega začetka. Trenutno najdemo v ljubljanski nadškofiji 10 župnij, kjer se izvaja ta program: Domžale, Preska, Kamnik, Dravlje, Logatec, Ljubljana-Kašelj/Zalog, Polhov Gradec, Goriče, Trstenik in Cerknica. V Škofji Loki poteka enkrat mesečno, s programom pa začenjajo tudi v župniji Ljubljana-Sv. Križ. Pojavljajo se tudi v ostalih škofijah, vendar zaenkrat ni točne evidence. Voditelji se začenjajo povezovati v mrežo, da bi si delili izkušnje in se učili drug od drugega. Načrtujejo vsakoletni enodnevni seminar za vse voditelje teh programov.

V nedeljo, 18. 6., ste vse družine povabljene, da ob koncu šolskega leta poromate na Brezje, kjer bo ob pol dvanajstih posebna maša za družine, ki jo bo vodil g. Janez Kompare, pridigal pa bo g. Jure Koželj. Pri maši bo prepeval združeni zbor otrok, mam in očetov, ob spremljavi posebnega orkestra. Od devete ure naprej se lahko pridružite posebnim igram na igrišču pri gasilskem domu, ali pa se odpravite na pot miru in tam poiščete zaklad. Če pa bi kdo rad slišal kaj več o delovanju družinskih katehez, naj pride ob desetih na dvorišče frančiškanskega samostana.


 

Obj.: Luka Mavrič

Povej naprej.