Izšla poslanica za 3. svetovni dan starih staršev in ostarelih

Objavljeno: 16. 06. 2023

|

Izšla <strong>poslanica</strong> za <em>3. svetovni dan starih staršev in ostarelih</em>
V četrtek, 15. junija 2023 je izšla poslanica papeža Frančiška za svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo letos obhajali 23. julija. Tokrat bo potekal pod geslom »Njegovo usmiljenje traja iz roda v rod« (Lk 1,50). Sveti oče v sporočilu udeležence Svetovnega mladih v Lizboni vabi, naj pred odhodom na srečanje obiščejo stare starše ali koga izmed ostarelih, ki je sam. Ostarele pa vabi, naj molijo za mlade.

Te besede iz Lukovega evangelija spominjajo na srečanje med Marijo in Elizabeto, ki je rdeča nit sporočila svetega očeta. Papež poudari, da »Sveti Duh blagoslavlja in spremlja vsako plodovito srečanje med različnimi generacijami, med starimi starši in vnuki, med mladimi in ostarelimi. Bog namreč želi, da bi mladi razveseljevali srca ostarelih ter bi iz njihovih izkušenj črpali modrost. Predvsem pa Gospod želi, da ostarelih ne bi pustili samih; da jih ne bi odrinili na rob življenja, kakor se žal danes pogosto dogaja«.

Sveti oče nadalje zapiše, da nam srečanje med Marijo in Elizabeto pomaga razmišljati o odnosu med mladimi in ostarelimi. »Gospod upa, da bodo mladi ob srečanju z njimi sprejeli povabilo, naj varujejo spomin in prek njih prepoznali dar, da pripadajo večji zgodovini. … Marijin obisk pri Elizabeti in zavedanje, da se Gospodovo usmiljenje prenaša iz roda v rod, kažeta, da ne moremo iti naprej ali se rešiti sami« ter da se Božji poseg vedno razodeva v zgodovini ljudstva.

Božji načrt ljubezni po papeževih besedah »zajema preteklost, sedanjost in prihodnost ter zaobjema in povezuje generacije. Gre za načrt, ki nas presega, vendar pa je v njem vsakdo izmed nas pomemben in predvsem poklican iti onkraj.« V primeru mladih pomeni »iti onkraj takojšnjosti, v katero nas pogosto zamejuje virtualna resničnost«, za ostarele pa da se ne ustavljajo ob dejstvu, da jim moči pešajo ter ob obžalovanju zaradi zamujenih priložnosti v življenju.

Papež Frančišek vabi, naj storimo nekaj konkretnega, da bi objeli stare starše in ostarele. »Ne pustimo jih samih, njihova prisotnost v družinah in v skupnostih je dragocena, saj se tako zavedamo, da si delimo isto dediščino in da smo del ljudstva, v katerem se korenine varujejo.«

Ob koncu poslanice sveti oče povabi mlade, ki se pripravljajo na srečanje v Lizboni, naj pred odhodom obiščejo svoje stare starše ali koga izmed ostarelih, ki je sam. Ostarele pa prosi, naj udeležence Svetovnega dneva mladih spremljajo z molitvijo. »Ti mladi so odgovor Boga na vaše prošnje, sad tega, kar ste posejali, znamenje, da Bog ne zapusti svojega ljudstva, ampak ga vedno pomlajuje z domišljijo Svetega Duha.«

Celotno poslanico najdete na: Poslanica papeža Frančiška za 3.SDSS


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.