Presveto Jezusovo Srce je zatočišče za naše življenjske viharje

Objavljeno: 16. 06. 2023

|

Kategorije: Duhovnost, Vera

<strong>Presveto Jezusovo Srce</strong> je zatočišče za naše <em>življenjske viharje</em>

Od trenutka, ko se zbudimo, začnemo izbirati in se odločati. Kaj bom jedel za zajtrk? Kaj bom danes počel? Kako bom ravnal s svojo družino in prijatelji? Koga bom izvolil ljubiti? Ali bom odpustil in šel naprej ali pa se bom držal jeze? Kaj bom ta dan bral in gledal? Čigave potrebe so večje od mojih in morajo imeti prednost pred mojimi željami? Bom šel k maši ali se bom ukvarjal z drugimi stvarmi? Vsak dan se zavestno ali nezavedno odločamo za stotine stvari. S ponavljanjem teh odločitev dan za dnem ustvarjamo navade in čustvene odzive, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje.

Naše življenje je zelo dinamično in bogato z izbirami

Tudi naše duhovno življenje se odvija kot vrtinec. Globoko v sebi si želimo izbirati dobro. Želimo ljubiti Boga in svoje bližnje. Žalostno pa je, da to željo pogosto izgubimo izpred oči in se ne počutimo povezani z vero. Pogosto se naša predanost molitvi znajde na zadnjem mestu ali pa je na našem seznamu izbir povsem odsotna.

Molitev in pozornost do Božje volje lahko premostita ta prepad. Ko smo izgubljeni in daleč od doživljanja Boga, lahko na primer molimo psalm (Ps 27,8-10):

»Tebi pravi moje srce:
‘Iščite moje obličje!’
Tvoje obličje, Gospod, iščem.
Ne skrivaj svojega obličja pred mano!
Ne zavračaj v jezi svojega služabnika!
Moja pomoč si postal,
ne zavrzi in ne zapusti me,
Bog moje rešitve.«

Cerkev nam pomaga

Hvaležni smo, da mati Cerkev prepoznava našo naravno nagnjenost k tem motnjam ter nas ljubeče spodbuja in nam pomaga pri naših potrebah. Cerkev nas pričakuje z odprtimi rokami in nam ponuja vodstvo, spravo, izobraževanje in zdravljenje. Cerkev nas hrani z ljubeznijo, prijateljstvom, druženjem, Svetim pismom, izročilom in predvsem z Jezusom samim v svetem zakramentu svete evharistije.

16. junija je praznik Srca Jezusovega. Ves mesec junij je posvečen Presvetemu Srcu Jezusovemu. Praznovanja in prazniki nam pomagajo premagovati raztresenost, nas spominjajo na pomembne resnice in nauke o naši veri. Tolažilno je zavedanje, da si mati Cerkev nenehno prizadeva ohranjati Božje otroke na poti do veselja večnega življenja v nebesih.

Ni pomembno, kako raztreseni smo, tudi če se nam zdi, da se naše življenje vrti v vrtincu, Bog je z nami in nas nežno vabi v pogovor prek daru molitve.

Presveto Srce Jezusovo – zgodovina praznika

Prvi praznik Srca Jezusovega je bil obhajan 31. avgusta 1670 v Rennesu v Franciji na pobudo p. Jeana Eduesa (1602-1680). Pobožnost se je razširila iz Rennesa, po prikazovanjih sveti Margareti Alacoque (1647-1690) pa je ta pobožnost postala univerzalna.

V vseh videnjih, v katerih se Jezus prikaže sveti Margareti, ima glavno vlogo Presveto Srce Jezusovo. Veliko prikazovanje, ki se je zgodilo 16. junija 1677 med praznovanjem osmine praznika Svetega Rešnjega telesa in krvi, je vir sodobnega praznika Srca Jezusovega. V tem prikazovanju je Kristus zahteval, da se praznik Srca Jezusovega praznuje v petek po osmini – osmi dan po prazniku Telovo, kot zadoščenje za nehvaležnost ljudi do žrtve, ki jo je Kristus daroval za nas.

Jezusovo Presveto Srce ne predstavlja le njegovega fizičnega srca, ampak njegovo ljubezen do vsega človeštva.

Ta pobožnost je postala še posebej znana po smrti svete Margarete Marije leta 1690. Cerkev je sprva dvomila v pristnost prikazovanja, zato so ga v Franciji uradno praznovali šele leta 1765.

Skoraj 100 let pozneje je papež Pij IX. na prošnjo francoskih škofov pobožnost razširil na vso Cerkev. Praznuje se na dan, ki ga je zahteval naš Gospod – na petek po tednu Svetega Rešnjega telesa in krvi ali 19 dni po binkoštih.

Pobožnost do Presvetega Jezusovega Srca ne ostane samo na praznik Srca Jezusovega. Z osebno posvetitvijo, ki vernika vodi k posvečenju in svetosti, traja vse leto. To je tudi glavni sad te pobožnosti. V njej se Kristusu izročijo vse moči, talenti in zmožnosti za delovanje njegovega kraljestva in Jezus Kristus sam obljubi duši, ki se mu izroči, da bo poskrbel za njeno blagostanje. Odrešenik bo častilce svojega Presvetega Srca obdaril s številnimi nadnaravnimi in naravnimi milostmi.

 

Obljube, ki nam jih daje Srce Jezusovo

Jezus po pričevanju svete Margarete Marije napoveduje te duhovne in časne dobrine dušam, ki bodo častile njegovo Presveto Srce:

  1. Dal jim bom vse milosti, ki jih potrebujejo v svojem stanu.
  2. Naklonil bom mir njihovim družinam.
  3. Tolažil jih bom v trpljenju.
  4. Varno zavetje jim bom v življenju, posebno ob smrtni uri. Tisti, ki mi bodo vdani in meni posvečeni, se ne bodo pogubili.
  5. Dal jim bom obilen blagoslov pri vsem delovanju.
  6. Grešniki bodo našli v mojem Srcu vir in neizmerno morje usmiljenja.
  7. Mlačni (posebej redovne osebe) bodo postali goreči.
  8. Goreči (posebej redovne osebe) bodo hitro dospeli do velike popolnosti, če se mi bodo popolnoma posvetili, me častili in ljubili.
  9. Bogato bom blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bodo imeli na častnem mestu podobo mojega Presvetega Srca in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo. Na ta način bom ponovno zedinil sprte družine in pomagal družinam v kakršnikoli stiski, če se bodo z zaupanjem obračale name.
  10. Tistim, ki delajo za rešitev duš, bom dal, da bodo spreobrnili tudi najbolj trdovratne grešnike, če bodo prisrčno častili moje Srce in to čaščenje širili med ljudmi.
  11. Imena tistih, ki bodo širili čaščenje, bodo neizbrisno zapisana v mojem Srcu.
  12. Tistim, ki bodo zaporedoma devet prvih petkov prejeli sveto obhajilo, obljubljam milost končnega spreobrnjenja. Ne bodo umrli v moji nemilosti in brez svojih zakramentov. Moje Božje Srce jim bo v zadnjem trenutku varno pribežališče.

Poskusimo iz motenj in viharjev naših življenjskih poti prodreti v novost izročitve Bogu s posvetitvijo Presvetemu Srcu Jezusovemu. Okusimo njegove obljube, ki izhajajo iz same ljubezni njegovega Srca. Pogosto ga kličimo z besedami: “Jezus krotki in iz srca ponižni. Upodobi naše srce po svojem Srcu.” in se veselimo preobrazbe, ki se dogaja v našem srcu.


Vir: Žena vrsna

Foto: Unsplash

Prev. in prir.: MG

Obj.: MG

Povej naprej.