SDM v Lizboni bo dogodek, ki bo zaznamoval novo generacijo

Objavljeno: 19. 06. 2023

|

Kategorije: Mladi

<strong>SDM v Lizboni</strong> bo dogodek, ki bo <em>zaznamoval novo generacijo</em>
Na svetovnem dnevu mladih v Lizboni pričakujejo milijon romarjev, kot je bilo povedano na predstavitvi papeževega potovanja na Portugalsko. Šlo bo za dogodek, ki bo zaznamoval generacijo mladih.

Svetovni dan mladih, ki bo potekal od 2. do 6. avgusta, bo »edinstvena priložnost za izraz gostoljubnosti Lizbone in Portugalske ter njuno predstavitev svetu«, je na tiskovni konferenci v Lizboni, 7. junija, dejal lizbonski patriarh, kardinal Manuel Clemente, dan potem, ko je Sveti sedež objavil uradni program papeževega potovanja. »Te priložnosti ne smemo zamuditi,« je dejal in spomnil, da sta Lizbona in tamkajšnja krajevna Cerkev začeli s pripravami že leta 2017.  Sodelovalo je več deset tisoč ljudi, povezanih tako s katoliškim svetom kot portugalskimi institucijami, da bi sprejeli mlade, ki bodo prispeli z vsega sveta.

Generacija 2023

Kardinal Clemente je izpostavil, da na svetu ni podobnega dogodka, ter izrazil upanje, da bi bili romarji sprejeti v družinskem ozračju, kajti svetovni dan mladih v Lizboni bo dogodek, ki bo zaznamoval generacijo. Ti mladi bodo protagonisti prihodnosti, v smislu bolj ekumenske, solidarne in bratske družbe.

Lizbonski župan: Pričakujemo milijon romarjev

Veliko veselje ob uspešnih pripravah na SDM je izrazil tudi lizbonski župan Carlos Moedas. Končala so se dela v parku Tejo, kjer bo 5. avgusta zvečer potekala vigilija s papežem, naslednje jutro pa sveta maša. Prostor bodo javnosti predstavili 10. junija, ko bo potekal tudi »dan odprtih vrat«. »Lizbona bo svetovno prizorišče,« je dejal župan in napovedal udeležbo več kot milijona romarjev. Mlade je pozval, naj postanejo »ambasadorji mesta«, družine pa, naj »odprejo svoje domove in jih sprejmejo«.

Papež bo mladim namenil vrsto srečanj

Sveti oče bo v Lizbono prispel že v sredo, 2. avgusta, ko se bo sestal s portugalskim predsednikom ter ostalimi predstavniki oblasti in civilne družbe, zvečer pa tudi s škofi, duhovniki, posvečenimi osebami, semeniščniki in pastoralnimi delavci. Naslednje dni bo na programu vrsta srečanj in dogodkov, pretežno namenjenih ravno mladi generaciji.

V četrtek se bo papež na Portugalski katoliški univerzi srečal s študenti. V središču bodo teme: celostna ekologija, človeško bratstvo, Frančiškova ekonomija in globalni vzgojni sporazum, kot je pojasnil lizbonski pomožni škof Américo Aguiar. Posebno srečanje pa bo namenjeno mladim, ki sodelujejo v Scholas Occurentes.

V petek bo sveti oče spovedal nekaj mladih, z nekaterimi bo tudi kosil, zvečer pa se udeležil križevega pota. V soboto, 5. avgusta, bo papeža Frančiška sprejela Fatima, kjer bo potekal rožni venec s mladimi, ki trpijo zaradi različnih bolezni. Zvečer bo v Lizboni potekalo molitveno bdenje z mladimi, naslednje jutro, torej v nedeljo, pa bo sveti oče daroval mašo ob svetovnem dnevu mladih.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.