Papež Frančišek: Evharistija nas spodbuja k ljubezni, ki si prizadeva za druge

Objavljeno: 22. 06. 2023

|

Papež Frančišek: <strong>Evharistija nas spodbuja</strong> k <em>ljubezni, ki si prizadeva za druge</em>
Evharistija nas spodbuja k ljubezni, ki si močno prizadeva za druge, zlasti za revne, trpeče, onemogle in izgubljene, je dejal papež Frančišek med današnjim srečanjem s člani odbora za organizacijo narodnega evharističnega kongresa v ZDA. Izpostavil je, naj je evharistični kongres priložnost, da bi si z vedno večjo gorečnostjo prizadevali biti Gospodovi učenci misijonarji.

Deseti narodni evharistični kongres Združenih držav Amerike bo potekal od 17. do 21. julija 2024 v Indianapolisu v ameriški zvezni državi Indiani. Sveti oče je izpostavil, da gre za pomemben trenutek v življenju Cerkve v ZDA. Članom organizacijskega odbora se je zahvalil za njihovo delo in jih spodbudil, naj si še naprej prizadevajo »poživljati vero in ljubezen do presvete evharistije«, ki je »vir in vrh vsega krščanskega življenja«.

Evharistija – Gospodov dar

Spomnil je na evangeljski prizor o pomnožitvi kruha iz Janezovega evangelija. Tisti, ki so videli čudež, so se naslednji dan vrnili h Gospodu v upanju, da bi ga videli narediti še eno znamenje. Kristus pa je želel njihovo »materialno lakoto spremeniti v nekaj drugega«, in sicer v »lakoto po kruhu večnega življenja« (prim. Jn 6,26-27).

»Zato je Jezus govoril o sebi kot živem kruhu, ki je prišel iz nebes, in kot o resničnem kruhu, ki daje svetu življenje (prim. Jn 6,51). Evharistija je namreč Božji odgovor na najglobljo lakoto človeškega srca, na lakoto po resničnem življenju. V njej je Kristus resnično med nami, da bi nas nahranil, potolažil in podpiral na poti. Žal pa tudi danes nekateri od naših vernikov verjamejo, da je evharistija bolj simbol kot pa resnična in ljubeča navzočnost Gospoda,« je dejal papež in zaželel, da bi evharistični kongres katoličane v ZDA spodbudil, da bi obnovili čudenje nad tem »velikim darom, ki nam ga je naklonil Gospod«, ter da bi z Njim preživljali čas pri obhajanju svete maše, v osebni molitvi in pri adoraciji Najsvetejšega zakramenta. Dodal je, da »smo v tem modernem času izgubili čut za adoracijo« in da ga »moramo ponovno obnoviti« ter »častiti v tišini«. »Gre za molitev, ki smo jo izgubili,« pri čemer je poudaril, da morajo škofje učiti vernike čaščenja. Pri tem je izpostavil potrebo po vlaganju v duhovniške poklice in navedel besede svetega Janeza Pavla II.: »Ne obstaja evharistija brez duhovništva.« Za obhajanje svete evharistije so potrebni duhovniki.

Ljubezni, ki jo obhajamo v zakramentu, ne moremo zadržati zase

Evharistični kongres naj bo za vernike »priložnost, da si z vedno večjo gorečnostjo prizadevajo biti Gospodovi učenci misijonarji v svetu«. »V evharistiji srečamo Njega, ki se nam je v celoti daroval, ki se je žrtvoval, da bi mi imeli življenje, ki nas je ljubil vse do konca,« je dejal sveti oče. »Verodostojne priče veselja in preobražajoče lepote evangelija postanemo samo tako, da spoznamo, da ljubezni, ki jo obhajamo v zakramentu, ne moremo zadržati zase, ampak jo moramo deliti z vsemi.« To je smisel misijonarskosti: po sveti maši, obhajilu in čaščenju se je treba podati evangelizirat. »Evharistija nas spodbuja k ljubezni, ki si močno prizadeva za drugega, kajti ne moremo v celoti doumeti in živeti njenega smisla, če imamo srce zaprto za brate in sestre, zlasti revne, trpeče, onemogle ali izgubljene v življenju.« Dodal je, da je treba vedno obiskovati dve skupini: ostarele ljudi, ki so modrost ljudstva, in bolnike, ki so podoba trpečega Jezusa.

Pomemben trenutek v življenju Cerkve

Ob koncu govora je papež Frančišek izpostavil, da narodni evharistični kongres zaznamuje »pomemben trenutek v življenju Cerkve v ZDA«. »Vse kar počnete, naj je priložnost za milost za vse vas in naj rodi sadove pri spremljanju moških in žensk vaše države h Gospodu: On s svojo navzočnostjo med vami poživlja upanje in obnavlja življenje,« je dejal in zbrane člane odbora izročil materinski priprošnji Brezmadežne Marije, ki je zavetnica Združenih držav Amerike. Vsem je podelil svoj blagoslov in še zaprosil, naj molijo zanj.

Povej naprej.