Sveti oče Frančišek ustanovil Komisijo o novih mučencihpričevalcih vere

Objavljeno: 06. 07. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

Sveti oče Frančišek ustanovil <strong>Komisijo o novih mučencih</strong> – <em>pričevalcih vere</em>
Papež Frančišek je s pričujočim pismom znotraj Dikasterija za zadeve svetnikov ustanovil Komisijo o novih mučencih – pričevalcih vere, v katerem je dejal: »Sedaj ustanovljena Komisija bo morala uporabiti dejavni prispevek delnih Cerkva v njihovi razčlenjenosti, redovnih ustanov in vseh drugih krščanskih stvarnosti v skladu z merili, ki jih bo oblikovala sama Komisija«.

Glede na prihajajoči jubilej 2025, ko se bomo zbrali kot »romarji upanja«, sem pri Dikasteriju za zadeve svetnikov ustanovil »Komisijo o novih mučencih – pričevalcih vere«, da bi sestavila seznam vseh tistih, ki so prelili kri za priznanje Kristusa in v pričevanje za njegov evangelij. Mučenci Cerkve so priče upanja, ki izhaja iz vere v Kristusa in spodbuja resnično ljubezen. Upanje ohranja živo globoko prepričanje, da je dobro močnejše od zla, ker je Bog v Kristusu premagal greh in smrt. Komisija bo nadaljevala raziskavo, ki se je začela že ob velikem jubileju 2000, da bo ugotovila priče vere v prvi četrtini tega stoletja in potem nadaljevala v prihodnosti.

Mučenci so namreč v vseh obdobjih spremljali življenje Cerkve in kot »zrel in odličen sad Gospodovega vinograda« cvetijo tudi danes. Kot sem že velikokrat dejal, »so mučenci številnejši v našem času kot v prvih stoletjih«: so škofje, duhovniki, posvečeni možje in žene, laiki in družine, ki so v različnih deželah sveta z darom svojega življenja dali najvišji dokaz ljubezni (prim. LG 42). Kot je pisal že sv. Janez Pavel II. v Apostolskem pismu v Zarji tretjega tisočletja, je treba storiti vse, da se dediščina oblaka »neznanih bojevnikov za veliko Božjo stvar« (37) ne izgubi. Že 7. maja 2000 so se jih spomnili na ekumenskem praznovanju, ki je v Koloseju zbralo predstavnike Cerkva in cerkvenih skupnosti z vsega sveta, da bi skupaj z rimskim škofom slavili tega, kar sem kasneje sam opredelil kot »ekumenizem krvi«. Tudi ob prihodnjem jubileju se bomo zbrali za podobno praznovanje.

Ta pobuda ne namerava vzpostaviti novih meril za kanonično ugotavljanje mučeništva, ampak nadaljevati raziskavo o tistih, ki jih še danes morijo samo zato, ker so kristjani.

Gre torej za to, da se nadaljuje zgodovinsko prepoznavanje, da bi zbrali življenjska pričevanja vse do prelitja krvi teh naših sester in bratov, da bi njihov spomin izstopal kot zaklad, ki ga varuje krščanska skupnost. Raziskava ne bo zadevala samo Katoliške Cerkve, ampak se bo razširila na vse krščanske veroizpovedi. Tudi v tem našem času, ko smo priče spremembi dobe, kristjani še naprej ob velikem tveganju kažejo življenjsko moč krsta, ki nas združuje. Ni namreč malo tistih, ki kljub zavedanju nevarnosti, v katero se podajajo, kažejo svojo vero in se udeležujejo nedeljske evharistije. Druge ubijejo v prizadevanju, da bi v ljubezni priskočili na pomoč življenju ubogih, v skrbi za tiste, ki jih je družba odrinila, v varovanju in spodbujanju daru miru in moči odpuščanja. Spet drugi so posamezno ali skupno tihe žrtve zgodovinskih pretresov. Do vseh imamo velik dolg in jih ne smemo pozabiti. Delo Komisije bo omogočilo, da bomo mučencem, ki jih je Cerkev uradno priznala, ob bok postavili dokumentirana pričevanja – veliko jih je – teh naših bratov in sester znotraj prostrane panorame, v kateri zveni en sam glas krščanskega mučeništva.

Sedaj ustanovljena Komisija bo morala uporabiti dejavni prispevek delnih Cerkva v njihovi razčlenjenosti, redovnih ustanov in vseh drugih krščanskih stvarnosti v skladu z merili, ki jih bo oblikovala sama Komisija.

V svetu, za katerega se včasih zdi, da zlo zmaguje, sem prepričan, da bo sestavljanje tega seznama tudi v zvezi s sedaj že bližnjim jubilejem pomagalo vernikom, da bodo tudi naš čas razumeli v luči velike noči, zajemajoč razloge za življenje in za dobro iz skrinje tako velikodušne zvestobe Kristusu.

Iz Vatikana, 3. julija 2023
FRANČIŠEK


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.