Celjski škof Maksimilijan Matjaž imenovan za delegata na oktobrski škofovski sinodi

Objavljeno: 08. 07. 2023

|

Celjski <strong>škof Maksimilijan Matjaž</strong> imenovan za <em>delegata na oktobrski škofovski sinodi</em>

Papež Frančišek je danes imenoval več kot 450 udeležencev, ki se bodo oktobra udeležili prvega splošnega zasedanja škofovske sinode o sinodalnosti, oziroma, kot čedalje pogosteje poudarjajo njeni razlagalci, »sinode o življenju Cerkve«. Med njimi je tudi več deset redovnikov in redovnic ter laikov z vsega sveta.

Seznam sicer še ni popoln, saj bodo na seznam članov brez glasovalne pravice dodali še več strokovnjakov in predstavnikov nekatoliških krščanskih skupnosti, ki sicer ne bodo imeli glasovalne pravice.
Seznam članov z glasovalno pravico šteje 363 kardinalov, škofov, duhovnikov, redovnikov in redovnic ter prvič v zgodovini sinode tudi laikov. Zanimiv je podatek, da je na seznamu več kot četrtina članov z glasovalno pravico, ki niso škofje, temveč duhovniki, redovniki ali redovnice, laiki ali laikinje. Med člani s pravico glasovanja je 54 žensk.
Med kardinali in škofi je 169 takšnih, ki bodo na sinodi zastopali narodne škofovske konference. Slovenijo bo zastopal celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž.
Tema sinode je »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo«, oktobrsko zasedanje pa predstavlja zaključek prvega dela sinodalnega procesa, ki ga je papež Frančišek začel leta 2021.
V kratkem bo slovenski javnosti na voljo tudi slovenski prevod delovnega dokumenta za oktobrsko škofovsko sinodo.

Vir: Katoliška Cerkev

Obj.: MG

Povej naprej.