Sveti oče obiskal udeležence oratorija v Vatikanu. Kdo so »superjunaki«?

Objavljeno: 24. 07. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Mladi

Sveti oče obiskal <strong>udeležence oratorija v Vatikanu</strong>. <em>Kdo so »superjunaki«?</em>
Sveti oče se je v torek, 18. julija 2023, v dvorani Pavla VI. srečal z udeleženci poletnega oratorija za otroke zaposlenih v Vatikanu, ki poteka do 4. avgusta. Odgovoril je na nekatera njihova vprašanja, ki so bila povezana z junaki oz. superjunaki, ki so v središču letošnjega oratorija. Pred tem je v sosednji dvorani pozdravil animatorje, katerim je svetoval, naj ohranjajo nemir, ki človeka spodbuja k služenju drugim.

Vsi prisotni v dvorani Pavla VI. so papeža Frančiška navdušeno sprejeli s pesmijo in glasnim aplavzom, v njihovem imenu pa ga je pozdravil salezijanec Franco Fontana, ki vodi salezijansko skupnost v Vatikanu in je kaplan Vatikanskih muzejev ter varnostne službe in civilne zaščite. Svetemu očetu je povedal, da so udeleženci glede na starost razdeljeni v tri ekipe: »zeleni« (od 5 do 7 let), »rumeni« (od 8 do 10 let) in »modri« (od 11 do 13 let). Trije izmed njih so nato papežu zastavili vprašanja, ki so bila povezana z letošnjo temo oratorijskih tednov: superjunaki.

Malega Edoarda je zanimalo, kakšno sporočilo lahko otroci prinesejo svojim junakom, staršem. Sveti oče je otroke povabil, naj večkrat rečejo »hvala« svojim mamicam in očkom za njihovo prizadevanje in skrb pri vzgoji. Na Elenino vprašanje, kdo so zanj superjunaki, pa je papež s kančkom ganjenosti odgovoril, da so to stari starši, in sicer zato, ker »imajo modrost«. Dodal je, da je zelo pomembno, da se z njimi pogovarjamo. Raffaele pa je papeža vprašal, na kakšen način smo lahko junaki v digitalnem svetu. Dejal je, da tako, da ga uporabljamo za to, kar je koristno: da nam služi in ne da mi služimo njemu.

Zatem sta dva animatorja svetemu očetu predstavila vsebino in namen oratorijskih tednov. Giuditta je rekla, da so mladi hvaležni in veseli, da lahko aktivno sodelujejo pri tem čudovitem doživetju. Poudarila je, da je za animatorje in animatorje pomočnike ta izkušnja dragocena, saj jim daje priložnost, da rastejo skupaj z otroki, ki jim »vsak dan podarjajo toliko nasmehov in objemov«. Letos so za izhodišče izbrali okrožnico Fratelli tutti, ki je »kot kompas na naši poti; cilj je, da bi otroci razumeli, kako pomembno je ustvarjati “nalezljivo” bratstvo med ljudmi, da bi se vsak čutil priznanega in spoštovanega preprosto zato, ker je brat; da bi ponovno odkrili moč, vrednost in lepoto bratskih odnosov ter podelitve«. K temu otrokom pomagajo preko odkrivanja prijaznih čustev in drž, ki temeljijo na zaupanju in ne na strahu pred drugim; na dialogu in ne na konfliktu; na zastonjskih in dobrih dejanjih in ne na vzvišenosti in sebičnosti. Ta pot pa po Giudittinih besedah ni pomembna samo za otroke, ampak tudi za animatorje in animatorje pomočnike. Zahvaljujoč tej izkušnji lahko namreč osebno doživijo, »kako pomembno je živeti odnose med ljudmi in biti bratje«.

S tem se strinja tudi Giacomo, ki je letos v vlogi animatorja pomočnika, to so mladi, ki so bili v preteklih letih udeleženci oratorija, sedaj pa se pripravljajo, da bodo na njem sodelovali kot animatorji. Spominjal se je, da so bili zanj in druge otroke animatorji »superjunaki«, zgled s svojim navdušenjem, gorečnostjo, smehom in ljubeznijo do udeležencev, tako da so si želeli tudi sami postati takšni. »Zato je za vse nas velik dar, da lahko danes nosimo to majico animatorja pomočnika; je velika priložnost, saj nam pomaga rasti, prevzemati odgovornost v upanju, da bomo tudi mi kmalu postali animatorji in bili še bolj del te velike družine,« je sklenil Giacomo.
Beseda »superjunaki« je bila v središču srečanja s papežem, zato so mu otroci zapeli tudi znano istoimensko pesem italijanskega raperja Mr. Raina, ki govori o tem, kako pomembno je, da smo bratje. Med pesmijo so nekateri člani rumene ekipe svetemu očetu podarili risbe in medaljo iz kartona z napisom »junak«, ki si jo je nadel okoli vratu.

Animator Sergio je skupaj s Federico in Giulio papežu v pripravi na odhod na Svetovni dan mladih v Lizboni izročil nahrbtnik in oratorijsko majico – da bo tako tudi njih vzel na to potovanje, so dodali.
Ob koncu srečanja je zazvenela še pesem tokratne oratorijske himne, nato pa je sveti oče s prisotnimi zmolil očenaš in jim podelil blagoslov. Naročil jim je, naj ga posredujejo tudi staršem, starim staršem in prijateljem ter naj ne pozabijo moliti zanj.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.