S. Catalina: Iskala sem svoj prostor v Cerkvi, na SDM sem dobila odgovor

Objavljeno: 26. 07. 2023

|

Kategorije: Mladi

<strong>S. Catalina:</strong> Iskala sem svoj <strong>prostor v Cerkvi</strong>, <em>na SDM sem dobila odgovor</em>
V pripravi na Svetovni dan mladih v Lizboni predstavljamo pričevanje mlade argentinske redovnice s. Marie Cataline, ki je na srečanju mladih v Madridu dobila potrditev, da je karmeličanski red njena pot. V raznolikosti ljudi, kultur, jezikov, zgodb in karizem prepoznava enotnost. Prepričana je, da Svetovni dan mladih pomeni predvsem »srečanje s samim seboj; je dogodek, ki ti spremeni življenje«.

V pogovoru za Vatican News je povedala, da je bila na poti iskanja in je želela najti svoje mesto v Cerkvi. Na Svetovnem dnevu mladih pa je dobila odgovor, ki ga je iskala. Danes pripada Kongregaciji karmeličank misijonark glasnic Svetega Duha in trenutno živi v Franciji, kjer skrbi za hišo družine Martin v Alençonu, rojstnem kraju svete Terezije Deteta Jezusa.
Pred dvanajstimi leti je se prvič udeležila SDM, tja pa je odšla s skupino iz župnije, ki jo je obiskovala. Dva tedna pred tem je z drugimi mladimi romala po Italiji, Portugalski in Španiji. Kot pravi sama, so bili zanjo ti tedni zelo pomembni, saj so ji pomagali pridobiti širši pogled na raznolikost karizem v Cerkvi.

Šotor srečanja

Eden najbolj značilnih prostorov Svetovnega dneva mladih je »šotor srečanja«, kjer je Catalina doživela močno molitveno izkušnjo. Šotor je zapustila še z večjo željo, da razumela, k čemu je poklicana, zato je obiskala stojnice različnih redovnih skupnosti. Do takrat še nikoli ni slišala za karmel, vendar pa sta jo karmeličanska karizma in duhovnost takoj pritegnili: »V tistem trenutku sem jasno razumela, da je moja duša karmeličanska, da je karmel moje mesto v Cerkvi. V Španiji sem spoznala karizmo, ki sem jo živela v sebi, ne da vedela, in to je bil prvi korak, da sem jo spoznala in še bolj odkrila ter prišla tja, kjer sem danes,« pove s. Catalina.

Svetovni dan mladih pusti neizbrisen pečat

Ob tem doda, da je Svetovni dan mladih v njej in v vseh drugih udeležencih pustil »neizbrisen pečat«. Po njenih besedah je to »zelo lepa priložnost, da mladi lahko spoznajo, da je v Cerkvi prostor za vsakogar. Gre za srečanje, ki ti pomaga pogledati vase in na druge gledati kot na dar. Lepo videti, kako se vsi pozdravljajo, čeprav se ne poznajo, čeprav ne govorijo istega jezika, včasih celo samo z gestami. Na SDM se počutiš del velike družine.«

Papež in Božja bližina

Mnogi mladi na teh srečanjih odkrijejo svojo poklicanost, saj so dnevi intenzivni in ima vsakdo priložnost za zorenje na poti duhovne in človeške rasti ter poznavanja. Po besedah argentinske redovnice, je prav tako pomembna »izkušnja, da si obdan z ljudmi z vsega sveta, različnih kultur, ki jih združuje isti ideal, isti jezik, ki je jezik ljubezni; izkušnja, da smo bratje v veri in v Kristusu, ki ga srečaš v pogledu romarjev«.
Na Svetovnem dnevu mladih »se doživi živo vero, živo Cerkev, v kateri so pomemben del tudi mladi, kot večkrat rad poudari papež Frančišek.« Sestra Catalina z nasmehom doda, da je milost, da je papež nekdo iz njene domovine: »V njem namreč vidimo veliko lastnosti argentinskega ljudstva in njegova prisotnost me spominja na to, da nam je naš Bog blizu,« je sklenila svoje pričevanje s. Maria Catalina.


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.