Taizé: Brat Alois imenoval svojega naslednika

Objavljeno: 26. 07. 2023

|

<strong>Taizé:</strong> Brat Alois imenoval <em>svojega naslednika</em>

Iz ekumenske skupnosti v Taziéju je prišla novica o imenovanju novega priorja. Brat Alois (Alois Loeser) je po pogovoru z vsemi brati za svojega naslednika imenoval brata Matthewa (Andrew Thorpe), anglikanca iz Velike Britanije. Vodenje skupnosti bo prevzel 3. decembra 2023.

Brat Alois je prior taizéjske skupnosti od 16. avgusta 2005. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je začutil, da je 18 let po tem, ko je nasledil brata Rogerja, »medtem ko sta se svet in Cerkev v zadnjih dveh desetletjih tako zelo spremenila«, prišel čas, da njegov položaj odgovornega prevzame brat, ki je prišel v skupnost za njim.

»Pravilo« kontinuitete

Za predajo je bil izbran 3. december 2023, prva adventna nedelja. Spremembe v vodstvu skupnosti niso določene s fiksnim pravilom, prav tako ni časovno določen mandat priorja . Vendar pa bo prihajajoča menjava pomenljiva tudi zato, ker bo skupnost prvič vodil brat anglikanske vere – po protestantu (br. Roger) in katoličanu (br. Alois). Gre za izbiro, ki je v popolnoma v skladu z zahtevami pravil skupnosti, in sicer da »prior imenuje brata, ki bo za njim zagotavljal kontinuiteto«.

Posvetovanje z vsemi brati

Brat Alois v sporočilu nadalje pojasni, da je o tem koraku razmišljal že nekaj let in da je približno pred dvema letoma razumel, da se mora »posvetovati z vsemi brati, preden se odloči, kdo bo novi prior«. Ob tem poudari, da je izbira »sad premišljevanja in molitve, po katerih je dozorela odločitev za imenovanje brata Matthewa. Gre za prehod, ki je »pripravljen«, ne da bi bilo potrebno iti skozi »izredne razmere«. Prav tako pa gre tudi za obnovljeno povabilo ekumenski skupnosti, naj bo, v skladu z intuicijo svojega ustanovitelja, »mala prilika občestva«.
Brat Matthew se je rodil 10. maja 1965 v mestu Pudsey v Angliji in se taizéjski skupnosti pridružil leta 1986.

Povej naprej.