Mnogi mladi iz Lizbone prišli na splošno avdienco v Vatikan

Objavljeno: 11. 08. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Mladi

Mnogi <strong>mladi iz Lizbone</strong> prišli na <em>splošno avdienco v Vatikan</em>
Med splošno avdienco v sredo je papeža pozdravil oče Vincenzo Bordo, ustanovitelj »Aninega doma«, ene najpomembnejših karitativnih ustanov v Južni Koreji. V dvorani Pavla VI. so bili prisotni tudi člani firenške organizacije »Opera fiorentina Giorgio La Pira«, ki so spremljali osem mladih iz Ukrajine, Libanona in Sirije.

Med splošno avdienco v sredo, 9. avgusta, ki je bila prva po julijskem premoru, se je že začela duhovna priprava na naslednji svetovni dan mladih, ki bo leta 2027 v Seulu. Medtem ko je srečanje mladih v Lizboni še vedno zelo živo, se je romanje v Južno Korejo začelo s še enim srečanjem v dvorani Pavla VI., in sicer med papežem Frančiškom in očetom Vincenzom Bordom, italijanskim misijonarjem, ki je v Seulu ustanovil Anin dom, eno najpomembnejših karitativnih ustanov v državi. Oče Bordo se je tako vživel v DNK Korejcev, da je zase izbral ime Kim Ha Jong – Kim kot ime prvega korejskega mučenca in Ha Jong, ki v lokalnem jeziku pomeni »Božji služabnik«.

Mladi na poti v Seul v znamenju upanja Anine hiše

Pot proti svetovnemu dnevu mladih v Seulu se je začela včeraj dopoldne v znamenju misijonstva in služenja najbolj ranljivim. »V korejskem jeziku ne rečemo “jaz“, vedno rečemo “mi“: to bi lahko bil ključ za svetovni dan mladih, ki ni dogodek, ampak pot ponovnega odkrivanja, pot upanja in, kot je dejal papež, lepo znamenje univerzalnosti Cerkve in sanj o edinosti, katerih priče so mladi,« je pojasnil oče Bordo – Kim Ha Jong. Rodil se je v italijanskem mestu Viterbo pred 66. leti. Je redovnik oblat Brezmadežne Marije. Misijonar v Koreji je že več kot 30 let, potem ko je najprej bil v misijonu v Senegalu. Od leta 1998 so v Aninem domu v Song-namu, predmestju Seula, razdelili več kot tri milijone obrokov, zagotovili več kot dvajset tisoč zdravstvenih posegov in izvedli številne druge pobude za podporo »odvrženim« na periferijah. Toda »največji dar, ki ga lahko Anin dom podari najbolj ranljivim, ima veliko skupnega z bistvom svetovnega dneva mladih: to je upanje«.

Oče Bordo, ki je papežu predstavil tudi svojo zadnjo knjigo »Kuhar ljubezni. Misijonar med revnimi v Koreji«, pravi, da bodo »poti do svetovnega dneva mladih v Seulu morda morale potekati ravno skozi izkušnjo Aninega doma, ki je duhovno mladim že odprl svoja vrata. Prav tako je svoja vrata odprl avtobus projekta »Azit 24h«, ki ga misijonar opredeljuje kot »mobilni oratorij, kot poljsko bolnišnico za celjenje ran mladih, ki živijo na ulicah, kot oazo miru za okrepitev tistih, ki so v nočeh trpečega življenja izgubili, in kot ocean tolažbe, kjer se prisluhne žrtvam zlorab«.

Skupina mladih iz države Tonga

Pozdrav mladih iz Tonge

Več kot sto mladih iz polinezijske države Tonga je romanje s svetovnega dneva mladih v Lizboni nadaljevalo v Rim v spremstvu vodje mladinske pastorale Jamesa Mafyja. V dvorani Pavla VI. so mahali z majhnimi nacionalnimi zastavami, peli in tako kot v Lizboni vzklikali pozdrav v svojem jeziku »mälö lelei«.

Na splošni avdienci je bila prisotna tudi skupina mladih iz škofije Arecibo v Portoriku. 41 mladih sta spremljala dva duhovnika, za vse pa je to bil tudi prvi obisk Rima. Nekateri med njimi so se udeležili tudi svetovnega dneva mladih v Riu de Janeiru leta 2013. Splošne avdience se je udeležil Omar Raposo, rektor svetišča Kristusa Odrešenika v Riu.

Mladi iz Ukrajine, Libanona in Sirije skupaj za mir

Srečanje v Seulu leta 2027 so na dnevni red že uvrstili mladi iz firenške organizacije  »Opera fiorentina Giorgio La Pira«, kar so papežu med splošno avdienco tudi povedali. Med njimi je bilo osem mladih iz Ukrajine, Libanona in Sirije. Iz Ukrajine sta prišli študentki Daryna in Dariia ter Kyrylo, ki kot prostovoljec pomaga ljudem, izmučenim zaradi vojne. Z upanjem so prisluhnili papeževemu pozivu, naj Ukrajina kmalu spet najde mir. S svetim očetom so se srečali tudi Mady in Ghady iz Libanona ter Stella in Dany Kadar iz Sirije, ki delata na področju pastorale migrantov. Sta sodelavca nadškofa v Homsu Jacquesa Mourada, ki je bil leta 2015 ugrabljen in je pet mesecev ostal v rokah islamskih skrajnežev.

Skupina mladih se bo v naslednjih dneh udeležila mednarodnega tabora, ki ga organizira »Opera fiorentina Giorgio La Pira«. Razmišljali bodo o pomembnih vprašanjih, povezanih z dialogom za mir v Sredozemlju. Poleg Italijanov bodo prisotni tudi mladi Izraelci, Palestinci in Rusi ter predstavniki mladih muslimanov, ki živijo v Italiji.

Papež Frančišek


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.