Francija: stoletje in pol nacionalnih romanj v Lurd

Objavljeno: 18. 08. 2023

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Novice

Francija: <strong>stoletje in pol</strong> nacionalnih <em>romanj v Lurd</em>
Mineva 150 let od začetka francoskih nacionalnih romanj v marijansko svetišče v Lurdu. Letošnje se je odvijalo od 11. do 16. avgusta na temo »Skupaj gradimo na skali«, v središču pa je bil seveda slovesni praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgust, ki vsako leto v Lurd privabi od šest do deset tisoč romarjev.

Nacionalno romanje v Lurd je vedno usmerjeno v spremljanje bolnikov. Letos je bil pripravljen tudi bogat program s predavanji, ki so vabila k premišljevanju. Med temami so bila zgodovinska romanja, sinoda o sinodalnosti, konec življenja in skrb za okolje. Za Radio Vatikan – Vatican News je spregovoril rektor svetišča v Lurdu, Michel Daubanes, in dejal, da se število romarjev povečuje in dosega množičnost obiskovalcev pred pandemijo.

Rektor lurškega svetišča Michel Daubanes

Skupaj gradimo na skali

Ob letošnji 150. obletnici francoskih nacionalnih romanj v Lurd so pastoralno dejavnost povezali z »Marijinim povabilom Bernardki, naj se zgradi kapela, torej Cerkev na skali, ki je Kristus«, kar odraža tudi tema obletnice »Skupaj gradimo na skali«. »Obstaja ta želja, da bi kot živi kamni skupaj gradili zgradbo, ki predstavlja krščansko skupnost, ki gre onkraj same stavbe,« je pojasnil Daubanes. Zato so pripravili različne konference, predavanja in kateheze. Velik del je namenjen predvsem bolnikom, ki romajo v Lurd. Rektor svetišča letos opaža »obnovljeno navdušenje romarjev«. V Lurd so prišle tudi mnoge skupine mladih, ki so se v začetku avgusta udeležili svetovnega dneva mladih v Lizboni. Zaznati je torej veselje, navdušenje in obnovljeno vero.

Ponuditi odgovore na družbena vprašanja

O programu je Daubanes dejal, da so s temami, ki so jih obravnavala različna predavanja in pričevanja, želeli razširiti obzorja in ponuditi odgovore na vprašanja današnje družbe. »Vprašanja današnje družbe prihajajo do nas na različne načine, mi pa se nanje odzivamo kolektivno ali individualno. Kot spovednik lahko potrdim, da vsa ta vprašanja z vso močjo prihajajo tudi v spovednice in da se poskušamo ponižno odzvati ter ponuditi elemente za razločevanje.«

Lurd je po svojem bistvu sinodalen

V svetišču si prizadevajo, da bi prišlo do komunikacije, da bi vzgajali za zavedanje o številnih problemih, ki se danes pojavljajo. Prav tako pa vlagajo v sinodalnost. Daubanes je dodal, da nas je pandemija »zaznamovala z določeno izoliranostjo«, zato so zasnovali desetletni projekt s sinodalnim pristopom, da bi »oživeli navdušenja nad Cerkvijo, ki je resnično sinodalna«. Zatrdil je, da je Lurd po svojem bistvo sinodalen: »Naj gre za čiščenje, direktorja, župnika ali kaplana, vsi prispevajo k dobremu počutju romarjev, ki svetišče zapustijo z nasmehom na obrazu in veseljem v srcu, saj je bila njihova vera resnično okrepljena. K temu prispevamo vsi, vsak izmed nas. In to je zelo lepo!«


Vir: Vatican News

Foto: Vatican media

Obj.: MG

Povej naprej.