Zakaj je zakonca treba postaviti pred starše?

Objavljeno: 18. 08. 2023

|

Kategorije: Družina

Zakaj je <strong>zakonca</strong> treba postaviti <em>pred starše</em>?

Zavezanost zakoncu je ključnega pomena za uspeh vsakega zakona. Apostol Pavel v Svetem pismu poučuje ljudi o zakonski zvezi in o dolžnostih moža in žene z besedami: »Zato bo mož zapustil svojega očeta in mater in se pridružil svoji ženi; in bosta oba eno meso … Tako naj vsak izmed vas ljubi svojo ženo, kakor ljubi samega sebe; in žena naj spoštuje svojega moža!” (Ef 5,31-33). To pomeni, da je treba moža oziroma ženo postaviti pred starše.

Da bi zakon uspeval, morata mož in žena zapustiti starše in si skupaj ustvariti dom. Od tega trenutka naprej bi moral biti vsak od njiju številka ena v življenju drugega. To ne pomeni, da naj ne bi imel radi svojih staršev, ali da nam ne bi smelo biti mar zanje. Pomeni le, da se je lestvica prioritet spremenila in da je zdaj na vrhu zakonec namesto staršev.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je ta sprememba prioritet tako pomembna:

Izkazuje čast in spoštovanje do zakonca

Ko vaš mož ali žena ve, da je on/ona pred vašimi starši, to ustvari globljo zakonsko vez. Če žena po navadi hiti k staršem po nasvet, preden se najprej pogovori z možem, lahko to prebudi nezaupanje. Enako velja za moža. Ko se kot par pogovarjata o svojih težavah in skupaj iščeta rešitev, to krepi vajin zakon. S starši se lahko posvetujeta, vendar je najbolje, da to počneta skupaj, ne drug za drugim. To pomeni, da obračanje na starše ne sme biti tvoja prva ali običajna reakcija.

Vašemu zakoncu in staršem pokaže, da je vaš zakon stabilen

Če eden ali drugi od zakoncev še naprej hodi domov k mami ali očetu in se pritožuje nad drugim, lahko to škodi vašemu zakonu. Mama mlade poročene ženske je povedala, kako je njena hčerka vztrajno pripovedovala negativne podrobnosti o možu – nič pomembnega, le nekatere malenkosti, ki jo jezijo, kot je to, da ne pospravlja svojih oblačil, preveč gleda televizijo in podobno. Ko se zgodi kaj takega, si starši ne morejo pomagati, da ne bi mislili, da si se poročila z zgubo, čeprav ti je pri tvojem možu všeč cela vrsta čudovitih lastnosti. In če je njihov pogled na vašega moža zamegljen zaradi vašega stalnega naštevanja negativnosti, vam morda ne bodo dali koristnih nasvetov in vas utegnejo celo spodbudili, da ga zapustite.

Razen v primeru zlorabe bi bili takšni nasveti pogubni. Ko boste svojega zakonca postavili na prvo mesto, bodo vaši starši in vaš zakonec razumeli, kako pomemben je vaš zakon za vas.

Ustvarja močnejšo intimnost med zakoncema

Ko je poudarek na vašem zakoncu, potem lahko zadovoljite potrebe drug drugega. Med vama obstaja vez pripadnosti, kjer intimna izmenjava misli in čutenj prižge plamen ljubezni, ki ga ni mogoče izkusiti na noben drug način. Takšna intimnost odpira vrata še bolj romantičnemu odnosu.

Če nimate občutka, da ste za svojega zakonca na prvem mestu, je resnično intimnost težko doseči. Ko staršem dovolite, da prevzamejo to prvo mesto, zadušite vajin odnos. Neka ženska je pripovedovala, kako je njena tašča vsak večer klicala svojega sina, ko je šel spat. »Ravno, ko imava končno nekaj časa zase in ko sta otroka že v postelji, zazvoni telefon in – spet ona. Nekega večera sva zleknjena na kavču uživala drug ob drugem, ko je spet zazvonil telefon. Jasno, spet ona.

Moj mož se vedno čuti dolžnega odzvati. To že močno vpliva na najino zakonsko intimnost.« Ta par je težavo rešil, ko je mož povedal mami, da jima takrat klici ne ustrezajo. Nato so določili čas, ki je vsem najbolj ustrezal. Večina staršev želi, da imajo njihovi otroci srečen zakon in se bodo strinjali z njihovimi zahtevami. S tem korakom je mož ženi pokazal, kako pomembna je zanj. Pomembno je nežno in ljubeče postavljanje meja staršem. Pomembno je tudi ohranjanje bližine z njimi, to pa lahko dosežete, ne da bi ogrozili lasten zakon.

V težkih časih se lahko zanesete drug na drugega

Ko bosta na vrhu prednostnega seznama drug drugega, ne bo nobenega dvoma o vaši ali njegovi/njeni zvestobi. En par nam je pripovedoval o trenutkih, ko je možev posel propadel. »Ves čas mi je žena stala ob strani, podpirala me je vse do konca, ko je posel propadel. Vedel sem, da mi bo stala ob strani, tudi ko so mi starši ali drugi očitali, da tvegam,« nam je povedal. Nihče ne izbere neuspeha, ko pa se to zgodi, je tolažilno vedeti, da je vaš zakonec tam, da vas potegne navzgor. To velja tudi za vse izzive dolgega življenja. Ko sta drug drugemu prioriteta, bosta drug drugemu tam tudi v težkih trenutkih. Vaš zakonec je vaš najpomembnejši ‘podporni sistem’. Lepo je imeti starševsko ljubezen in podporo, a navsezadnje je vaš zakonec tisti, ki vam vsak dan stoji ob strani.

Ob koncu življenja vaših staršev imate v zakoncu veliko tolažbo

Če ohranita vajin odnos močan, bodo vsi življenjski udarci znosnejši, še posebej ta. Če ste s starši ravnali s spoštovanjem in ljubeznijo, hkrati pa zakoncu dajali prednost, bodo vaši spomini slajši in vaš zakon močnejši.

Vendar pozor!

Ko si prizadevate, da bi vaš zakonec postal prednostna naloga, se ne odtujite od svojih staršev. Vključite jih v svoje življenje na način, ki je najboljši za vas in vašega zakonca. Če ohranite ljubeč odnos s starši, lahko vaša družina ostane močna. Ti in tvoj zakonec lahko zgradita ta odnos s svojimi starši, medtem ko drug drugemu izkazujeta prvo mesto.


Vir: Gary and Joy Lundberg – FamilyShare

Foto: freepik

Obj.: L. M.

Povej naprej.