LGBT in teorija spola v šolstvu

Objavljeno: 31. 08. 2023

|

Kategorije: Družina

LGBT in teorija spola v <strong>šolstvu</strong>

Šola je bila od nekdaj ne le izobraževalna ustanova, ampak tudi prostor srečevanja, druženja, oblikovanja prijateljskih vezi in navsezadnje tudi prostor oblikovanja človeka. Prav zato je od nekdaj predstavljala raj za vsako ideologijo, ki hoče spremeniti družbo in njen vrednostni sistem. Nič drugače ni z ideologijo spola, ki se želi v akademskih krogih predstaviti kot znanost, v družbeni sferi pa se preko nevladnih organizacij bojuje za človekove pravice. V resnici pa teorija spola ne more biti znanost, saj njeni teoretiki pravzaprav zanikajo človekov biološki spol in dajejo prednost t. i. ‘družbenemu spolu’, ki si ga vsak posameznik poljubno izbere glede na počutje. Obenem je treba povedati, da eksperimentiranje s spolno identiteto in spolno usmerjenostjo nima nikakršne zveze s človekovimi pravicami.

Vsekakor pa je treba računati, da se otroci slej ko prej srečajo s to teorijo prav v šolskem prostoru. Tja se hoče agresivno vriniti na različne načine. To je lahko preko obveznega domačega branja, ki promovira raziskovanje spolne usmerjenosti in spolne identitete. Lahko je to preko programov, ki jih razne organizacije izvajajo na šolah v imenu strpnosti, nenasilja itd… Nenazadnje pa tudi z obrazci, na katerih izginjajo besede, kot so ‘oče’ in ‘mama’ ter jih nadomeščajo z besedami ‘starš’ in ‘skrbnik’. To zagovarjajo v imenu strpnosti do vseh ‘drugačnih’. S temi spremembami kaže ta ideologija svoj pravi agresivni obraz.

Na Radiu Ognjišče je v oddaji Pogovor o… potekal zanimiv pogovor o tem, kako se starši in učitelji soočamo s teorijo spola v šolskem prostoru in kako se lahko na to odzovemo.

Pogovor o…: LGBT in teorija spola v šolstvu


Obj.: L. M.

Foto: unsplash

Povej naprej.