Pisanje ljubezenskega pisma zakoncu

Objavljeno: 18. 09. 2023

|

Kategorije: Družina

Pisanje <strong>ljubezenskega pisma</strong> <em>zakoncu</em>

Pisanje ljubezenskega pisma zakoncu se morda zdi staromodno ali celo dolgočasno. Toda branje ljubečih in spoštljivih besed, zapisanih na papirju, je še vedno posebno doživetje. Sreča ob prejemu na roko napisanega pisma je neprimerljiva in pusti trajen pečat. Ročno napisana pisma imajo še vedno najvišjo vrednost, saj tistemu, ki ga prejme, podarijo občutek, da je še posebej ljubljen in cenjen.

Pomen ljubezenskih pisem

Ljubezenska pisma lahko okrepijo zakon, saj spodbujajo čustveno povezanost, izražajo globoka čustva ljubezni, spoštovanja in hvaležnosti ter otipljivo spominjajo na medsebojno naklonjenost. Služijo kot srčno komunikacijsko orodje, spodbujajo razumevanje in intimnost ter lahko v razmerju ponovno obudijo romantiko in ohranijo plamen strastne ljubezni.

Pisanje pisem pomaga zakoncema, da si povesta tisto, kar si morda težje z izgovorjenimi besedami. V ustni komunikaciji so namreč lahko hitro navzoče različne ovire, ki jih je težko predvideti ali pa iti preko, ko si želita povedati, kar nosita v globini svojega srca.

Zapisane besede imajo moč posredovati več kot le sporočilo. Omogočajo alternativen način izražanja ljubezni, spoštovanja, predanosti in hvaležnosti do zakonca, hkrati pa prenašajo čustva in občutke. Zato bo tako prisrčno pismo vedno osrečilo zakonca in mu pomagalo globlje dojeti to, kar čutite do njega, čeprav tega morda ne zna prav zaznati. Vsekakor bo oba medsebojno čustveno povezalo, okrepilo vezi ter ustvarilo temelje odprte komunikacije in čustvene povezanosti, tako v zgodnjih fazah zakona kot tudi kasneje, tudi v času preizkušenj.

Kako lahko napišete ljubezensko pismo zakoncu?

Ljubezensko pismo zakoncu je lahko presenečenje, lahko pa se skupaj odločita, da si ga bosta enkrat na teden ali na mesec napisala in si tako izrazila tisto, kar čutita drug do drugega, kako se vidita, kako drug drugega doživljata, kako vidita določene stvari, o katerih bi se želela pogovoriti itd. V tem primeru je dobro, da si določita čas drug za drugega (vsaj eno uro, lahko je to tudi vajin randi) ter bosta v miru, v varnem okolju sočutja in zaupnosti prebrala zakončevo pismo in se ob njem pogovorila.

Pri pisanju bodite iskreni in ustvarjalni. Najprej ubesedite svojo ljubezen in spoštovanje ter vse, za kar ste mu hvaležni. Pišite v prvi osebi ednine, v želji, da poveste zakoncu čim bolj iskreno − z vso ljubeznijo in spoštovanjem − to, kar mu želite povedati in deliti z njim. Pomembno je, da opišete svoja čustva, ki jih čutite do njega/nje. V pismu ne obtožujte svojega zakonca ali ga poskušate spremeniti. Izogibajte se klišejem ali splošnim izjavam in se raje osredotočite na osebne in specifične podrobnosti, ki zaznamujejo vajino edinstveno razmerje. Bodite natančni in jasni pri izražanju. Vzdržite se omenjanja preteklih konfliktov ali negativnih izkušenj, ki bi lahko poslabšale splošni ton. Zapišite to, kar vi čutite in vidite, iskreno, zavedajoč se, da tako vi čutite in doživljate, brez obsojanja, brez iskanje krivca. V veliko pomoč vam je lahko, če prosite Svetega Duha, da vas on pri tem razsvetljuje, spominja, uči in vodi. Če boste pisali v njem in z njim, bodo tudi v Duhu sprejete pri vašem zakoncu. Zaključite z besedami, s katerimi mu izrazite svojo ljubezen in spoštovanje, čustva veselja, ki jih čutite ob njem.

Nežna izmenjava ljubezenskih pisem

Pomembno je, da pismo ponudite in prejmete kot darilo, ne da bi se zagovarjali, češ “Ni super, ampak …” Najprej ozavestite navzočnost Boga Očeta po Jezusu Kristusu v Svetem Duhu in njegov pogled na zakonca. Prosite Svetega Duha, naj vas vodi in vam omogoči, da ga boste brali, poslušali in slišali z ušesi srca in sprejeli, kot vas sprejema Oče po Kristusu. Pismo preberite dvakrat: prvič, da razumete, in drugič s srcem, da začutite svojega zakonca, ki stoji za tem, kar je napisano. Podčrtajte, kar vas nagovarja. Ne kritizirajte, ne popravljajte in ne zahtevajte od zakonca, da utemelji, kar je napisal. Ne postavljajte vprašanj, kot je: “Zakaj se tako počutiš?”

Pogovor, medsebojno deljenje

Pred pogovorom se odločita, kdo bo prvi delil opisana čustva in izkušnje. Običajno je najbolje izbrati pismo, v katerem so prisotna močnejša čustva. Zakonec, katerega pismo je bilo sprejeto, da se bosta o njem najprej pogovarjala, naj čim jasneje in popolno opiše samega sebe oz. to, kar je za ubesedenim čustvom. Ko zakonec umolkne in začutite, da bi ga lahko spodbudili, da bi kaj več povedal, mu v pomoč postavite odprto vprašanje. Izogibajta se debate in razprave (ne govorita drug preko drugega; ne zagovarjajta svojih prepričanj; ne iščita kontra argumente; ne dokazujta svoj prav; ne povzdigujta glasu; ne iščita rešitve za drugega ipd.). V ospredju naj bo sprejem in vzpostavitev odnosa z zakoncem, ki deli svoja čustva in izkušnje. Poskušajte čim bolj celostno in empatično poslušati, slišati in ga sprejeti z vsem spoštovanjem. Pri tem ne gre zgolj za potrpežljivo poslušanje zakonca, temveč da ste ga zmožni začutiti in razumeti v tem, kar pripoveduje. Ustvarita varen prostor in dajta drug drugemu zagotovilo, da povedanega ne bo nihče zlorabil v svojo korist ali škodo zakonca.

Komunikacija je bistveni del odnosa

Želim vam obilo Božjega blagoslova pri pisanju ljubezenskih pisem. Naj vas spremlja zavedanje, da je pisanje odličen način za sporočanje iskrenih čustev do zakonca. To je lahko tudi način za spodbuditev k ponovnemu razmisleku o situaciji, tako odprete vrata za odpuščanje in spravo ter najdete pot rešitve iz različnih težav in preizkušenj. Vendar se ne zanašajte samo na pismo, saj poglabljanje zakonskega odnosa in reševanje zakona zahteva veliko predanosti, ljubezni, spoštovanja, iskrenosti in zavezanosti, pa tudi vere in zaupanja v moč milosti zakramenta zakona in zaveze Boga, da vam bom vedno v pomoč. Besede morajo biti pristne in odražati vašo iskrenost, ljubezen in spoštovanje. Ne bojte se izraziti svojih naklonjenih čustev do njega/nje. Bodite priča brezčasnim izrazom občudovanja, ujetim v teh izjemnih ljubezenskih pismih, posvečenih izjemni ženi/možu.

P.S.: Če se želite učiti pisanja in komunikacije preko ljubezenskih pisem, lepo vabljeni na kakšen vikend v Ignacijev dom duhovnosti.

p. Ivan Platovnjak DJ


Obj.: L. M.

Foto: unsplash

Povej naprej.