Milijon otrok moli rožni venec – pobuda na 18. oktober

Objavljeno: 16. 10. 2023

|

Kategorije: Družina

<em>Milijon otrok moli rožni venec</em> – pobuda na <strong>18. oktober</strong>

O molitveni pobudi

Iniciativa ‘Milijon Otrok Moli Rožni Venec’ želi pokazati, da zaupna molitev otrok lahko poleti kot puščica naravnost v Božje srce, in zato ima veliko moč. Skupinska molitev rožnega venca otrok po vsem svetu prinaša mnogo milosti svetu in je velik blagoslov za družine in Cerkev.

Kako se je vse začelo?

Ideja za molitveno pobudo se je rodila leta 2005 v Caracasu, prestolnici Venezuele. Medtem ko so nekateri otroci molili rožni venec pri obpotni kapelici, so nekatere prisotne ženske doživele globoko prisotnost Device Marije. Takoj so se spomnile obljube sv. patra Pija: »Ko bo milijon otrok molilo rožni venec, se bo svet spremenil.« In točno to je bistvo tega, zaupanje v moč otroške molitve. Jezus nas uči: »Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo« (Mt 18,3).

V letih od takrat se je pobudi pridružilo na stotisoče otrok in prihajala so številna ganljiva pričevanja iz celega sveta. Govorijo ne le o veselju in gorečnosti otrok, ampak tudi o tem, kako so odrasli, ki so z njimi molili, sami doživeli milost in so začeli rožni venec vključevati v svoje življenje.

Zakaj 18. oktobra?

Oktober je za Cerkev na poseben način mesec rožnega venca. 18. oktobra praznujemo tudi god svetega Luka evangelista, ki nam je predal zgodbo o Jezusovem otroštvu in po tradiciji je bil tesno povezan z Devico Marijo, Božjo Materjo. Zato je ta dan zelo primeren.

Zakaj se je Mednarodna organizacija ‘Pomoč Cerkvi v potrebi’ vključila v to molitveno pobudo?

Ne gre le za dobrodelno organizacijo, temveč je to skupnost molivcev. V Fatimi je Devica Marija trem vidcem, Luciji, Frančišku in Jacinti, naročila, naj molijo rožni venec vsak dan, da bi izmolili mir na svetu. Projekt vsakodnevnega dela, ki ga izvaja ‘Pomoč Cerkvi v potrebi’ v več kot 140 državah, nam omogoča, da vidimo, kako hudo kristjani in ves svet trpijo zaradi revščine, terorizma in vojn. Samo Bog lahko prinese mir. Mi sami lahko k temu prispevamo z neposredno pomočjo, predvsem pa z našimi molitvami.

Pomen rožnega venca

Sv. Janez Pavel II. v svoji apostolski spodbudi o rožnem vencu zapisal: »Po svoji naravi je rožni venec naravnan na mir. To sledi iz dejstva, da ta molitev sestoji iz premišljevanja Kristusa, kneza miru, ki »je naš mir« (Ef 2,14). Rožni venec je molitev za mir tudi na temelju sadov ljubezni, ki jih prinaša. Ko rožni venec dopušča, da usmerimo svoj pogled na Kristusa, nas torej napravlja tudi za delavce za mir v svetu. Ker je prav posebej roteča in skupna prosilna molitev v sozvočju s Kristusovo zahtevo, naj vedno molimo in »se ne naveličamo« (prim. Lk 18,1), nas navdaja z upanjem, da je tudi danes mogoče zmagati v tako težki »bitki« kakršna je bitka za mir.«

Gradiva v slovenščini:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več o molitveni pobudi: millionchildrenpraying


Obj: L. M.

Foto: acninternational

Povej naprej.